videoprilog Dejana Kožula (Dnevnik 2)

U Beogradu tišina koja ignoriše, ali ima i poruku

Dan nakon izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću u Beogradu se ništa ne mijenja. Tišinu remete tek mediji koji presudu smatraju sramnom i nepravednom. Genocid je i dalje zabranjena riječ.

Tišina nakon presude nikako nije tišina za žrtve Ratka Mladića. To je tišina koja ignoriše, ali ima i poruku.

„Ćutanje političke elite je jasan pokazatelj koliko je naše društvo vraćeno unazad, koliko smo došli u fazu prije 5. oktobra i koliko danas političari kalkulišu i dodvoravaju se toj nacionalističkom diskursu koji je postojao devedestih i koji se ponovo vratio na veliku scenu“, kaže Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Državni tabloidi stoga govore u njihovo ime.

„Mediji u Srbiji su i ovaj put pokazali da nisu na visini zadatka, odnosno da možda i jesu na visini svog zadatka“, ističe Aleksandar Marton, iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Ogroman razdor među medijima rezultat je razdora i u društvu koje je na ivici sukoba.

„Priroda ove vlasti je šešeljevska i ona ne može drugačije da vlada osim onako kako joj geni nalažu. Mogu da odglume nekakvu pristojnost i put ka Evropi, ali ta njihova loša strana izađe na vidjelo i mi to vidimo kako se javnost usmjerava opet na tu lošu, tamnu stranu i kako generacije mladih ljudi je zadojeno ponovo mržnjom a da ni ne znaju šta se dešavalo devedesetih“, dodaje Bodrožić.

A Marton naglašava: „Ovo je jasno da je to poruka biračkom tijelu da Srbija nije poražena, da je bila neki pobjednik u ratovima ili da Srbima ne može niko da sudi“.

federalna.ba

Ratko Mladić Beograd Srbija
Aleksandar Vučić Republika Srpska Srbija
0 27.07.2021 14:42
Srebrenica Ratko Mladić plakati provokacije
0 27.07.2021 09:37