U Beogradu preminuo novinar Petar Luković
(Izvor: Ferdi Limani)

U Beogradu preminuo novinar Petar Luković

U Beogradu je jutros, poslije duge i teške bolesti, preminuo novinar Petar Luković, saopštila je porodica.

Rođen 21. januara 1951. godine u Kraljevu, pohađao je Šestu beogradsku gimnaziju i završio Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, navodi se u biografiji Lukovića. Karijeru je započeo 1976. kao novinar „Duge". Kao politički i rokenrol kritičar pisao je za mnoge novine i časopise, kao što su „Džuboks", „Mladost", „Polet", „Nedelja", „Nedeljna Dalmacija", „Politika", „Oslobođenje", „Vjesnik", „Rok 82"  i „Rok".

Bio je glavni i odgovorni urednik portala „E-novine",  radio je za beogradski nedeljnik „Vreme", gdje je jedno vrijeme bio i zamjenik glavnog urednika, pisao je i za „Našu Borbu". Za hrvatski satirični nedjeljnik „Feral Tribune" pisao je od osnivanja 1984. godine.

Sarađivao je sa časopisima „Reporter" iz Beograda, „Dani" iz Sarajeva i „Mladina" iz Ljubljane. Bio je glavni urednik časopisa „X Zabava" i radio za RTV Pink.

Objavio je i tri knjige: "Bolja prošlost", "Ćorava Kutija" i "Godine raspada - hronika srpske propasti". Nagradu „Dragiša Kašiković" je dobio 1994. godine, a nagradu dnevnika Danas „Staša Marinković" je dobio 2001.

Za počasnog građanina Sarajeva bio je proglašen 2010.godine. 

federalna.ba/Onasa

Petar Luković