U Beogradu otvorena Havivova izložba o ratnim zarobljenicima
(Izvor: AA)

U Beogradu otvorena Havivova izložba o ratnim zarobljenicima

Fotografije Rona Haviva koje prikazuju stradanja logoraša zatočenih na području Prijedora, Mostara i Banja Luke tokom rata u BiH, izložene su u četvrtak uveče u galeriji Endzio Hub u Beogradu na izložbi pod nazivom „Sloboda“, javlja detektor.ba.

„Vidjeti gubitak slobode izbliza – strah koji prožima svuda, želja za preživljavanjem, beskrajno čekanje na sljedeći korak i nada za konačno oslobađanje – je poražavajuće. Sloboda je nešto tako osnovno da bez nje ne može postojati ništa”, izjavio je uoči otvaranja Haviv za BIRN putem e-pošte.

Fotografije na izložbi prikazuju zarobljenike svih strana međuetničkog sukoba i imaju za cilj da potaknu dublje razumijevanje o tome kako su tokom rata u BiH zarobljenici bili maltretirani.

Mnoge Havivove fotografije, posebno njegove slike Arkanovih ‘Tigrova’, postale su simbolične fotografije rata, a neke od njih su korištene na suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Ovo nije prva Havivova izložba u Srbiji. Njegove fotografije jugoslovenskih sukoba 1990-ih su 2002. bile izložene u šest gradova i sve izložbe su bile propraćene incidentima – u nekim gradovima izložba je prekinuta, a u drugim je postavka trajala samo jedan dan. U Novom Sadu su Havivove fotografije prikazane bez natpisa.

„Moj rad se uglavnom gledao kroz jednu prizmu, a ne kroz razumijevanje patnje koju su doživjeli svi ljudi iz bivše Jugoslavije”, naglašava Haviv.

Izložba „Sloboda“, koju organizuju kancelarije njemačke nevladine organizacije ForumZFD iz Beograda i Sarajeva i prijedorska Fondacija za izgradnju kulture sjećanja – IKS fondacija, biće otvorena od 10. do 16. juna od 12:00 do 20:00 sati.


Hajruš Ziberi, jedan od prvih ratnih zarobljenika u BiH, Bijeljina, april 1992. Foto: Ron Haviv/VII


Oslobođeni zatvorenici vraćaju se u srpsko selo u blizini Mrkonjić Grada gde se ponovo susreću sa svojim porodicama, avgust 1992. Foto: Ron Haviv/VII


Logor Trnopolje kod Prijedora, kojim je upravljala Vojska Republike Srpske, avgust 1992. Foto: Ron Haviv/VII


Ratni zarobljenik u logoru Trnopolje, avgust 1992. Foto: Ron Haviv/VII


Veselje zbog oslobađanja zarobljenog Srbina koji ponovo vidi svoju porodicu nakon puštanja iz logora u srednjoj Bosni, 12. avgusta 1992. Foto: Ron Haviv/VII


Zatočenice u logoru Heliodrom, kod Mostara, kojim je upravljalo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 1993. godine. Foto: Ron Haviv/VII

federalna.ba/detektor.ba

Ron Haviv Beograd izložba