U Beogradu susret Vučića i Dodika

U Beogradu susret Vučića i Dodika

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić susrest će se u četvrtak u Beogradu s predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom a tijekom susreta bit će riječi o organizaciji "vaskršnjeg sabora Srba" koji bi se 5. i 6. svibnja trebao održavati diljem Srbije.

Tijekom susreta također bit će riječi i o zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) koja bi 2. svibnja trebala razmatrati prijedlog rezolucije kojom se podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i ponovo osuđuje taj zločin.

Na dnevnom redu Opće skupštine UN-a 2. svibnja naći će se izvještaj glavnog tajnika posvećen izgradnji kulture mira odnosno "promocija kulture mira te međureligijskog i interkulturalnog dijaloga, razumijevanja i suradnje".

U okviru te točke očekuje se i rasprava o rezoluciji u povodu 29. obljetnice zločina u Srebrenici gdje su u srpnju 1995. godine pripadnici vojske i policije bosanskih Srba nakon okupacije zone pod zaštitom UN-a ubili više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Taj je masakr u nizu presuda koje su donijeli Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) kvalificiran kao genocid.

Prema dostupnim informacijama, Njemačka i Ruanda prihvatile su biti sponzori rezolucije o Srebrenici koja sada postoji u formi nacrta i o njezinom se sadržaju još pregovara u diplomatskim krugovima u sjedištu UN-a.

Vučić je ranije najavio kako će putovati u New York ovog mjeseca i tamo pokušati učiniti sve što može ne bi li spriječio usvajanje rezolucije iako priznaje kako su mali izgledi da u tome ovoga puta uspije jer Opća skupština odluke donosi običnom većinom.

Kako je priopćeno iz Press centra srbijanskog predsjednika, na današnjem sastanku u Beogradu koji će se održati u Vili Mir s početkom u 18 sati, sudjelovat će i predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović te predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

federalna.ba/Fena

Milorad Dodik Aleksandar Vučić
Milorad Dodik negiranje genocida Bakir Izetbegović Reuf Bajrović Emir Suljagić SIPA
0 24.05.2024 19:32
Ambasada SAD Milorad Dodik razdruživanje Republika Srpska
0 24.05.2024 10:51
Milorad Dodik Miloš Lukić suđenje
0 22.05.2024 20:02
Milorad Dodik Miloš Lukić Sud BiH
0 22.05.2024 15:54
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38