videoprilog Brankice Smiljanić (Federacija danas)

U Banjoj Luci konferencija o „Integritetu novinarstva i ulozi medija u doba stalne krize“

Mediji imaju ključnu ulogu u izještavanju javnosti. Upravo u sklopu Sedmice borbe protiv korupcije Transparency International BiH i Klub novinara Banje Luke organizovali su konferenciju „Integritet novinarstva i uloga medija u doba stalne krize“ u Banjoj Luci. U sklopu konferencije održana je i prezentacija publikacije „Integritet novinarstva i uloga medija u doba stalne krize“ autora prof. dr Enesa Osmančevića i mr. sci. Adisa Šušnjara.

Mediji su za svoj rad često potplaćeni, istakao je Denis Džidić, direktor BIRN-a u Bosni i Hercegovini, a upravo zahvaljujući medijskom radu mnoge afere su objavljene. Međutim, problem je, kaže, što institucije ove države igonorišu šta mediji rade, pa se ni istrage ne pokreću: „Za vrijeme cijele pandemije to bi bilo ispod pet slučajeva od kojih je samo jedan veliki, a i to stavljam u određeni okvir jer zaista moramo sačekati da vidimo kakva će biti presuda - u Bosni i Hercegovini najveći problem dođe do toga kada trebamo dobiti pravosnažnu presudu“.

S obzirom na veliki broj portala bez impresuma, godinama se govori o boljim zakonskim rješenjima, regulaciji medija, ali i transparentnosti vlasništva nad medijima.

„To je uvijek rizik. Kod nas kad se ide u regulisanje nečega, ide se u smjeru postavljanja kontrole. Mediji su vrlo specifični i vrlo je teško regulisati na pravi način, a da se ne zalazi u slobodu medija. Ali se i dalje može raditi na stvarima kao što je unapređenje transparentnosti generalno“, ističe Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala BiH.

Situacija je veoma loša i u regionu.

„U velikim medijima puno ljudi je dobilo otkaze. Smatra se da u zadnjih pet-šest godina je ukupan broj radnika po podacima Hrvatskog novinarskog društva pao za nekih 50 posto, i to bez ovih što su dobili otkaze u pandemiji“, navodi Petar Glodić, izvršni urednik Novosti.

Glavni i odgovorni urednik nedjeljnika Vreme Filip Švarm smatra kako u BiH, u odnosu na to kako izgleda medijska scena u Srbiji, djeluje kao postoji pluralitet medija: „Dakle, u odnosu na Srbijum čini mi se da je medijska situacija svagdje drugdje bolja“.

U sklopu konferencije održan je i panel „Mediji u doba stalne krize: ima li mjesta činjenicama“, posvećen ulozi medija i izvještavanju u doba stalne krize u kojoj mišljenja i pseudodogađaji  često potiskuju činjenice.

federalna.ba

novinari