U Banjaluku stiglo 80.000 doza vakcine Sinopharm

U Banjaluku je danas stiglo 80.000 doza kineskih vakcina Sinopharm, namijenjenih za vakcinaciju protiv koronavirusa stanovništva na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Vakcine su u krugu kompanije "Krajina group" dočekali ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Radovan Višković, premijer RS-a i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Uz vakcine u Banjaluku je danas stigla i donacija PCR testova Sinopharma za RS.

"Solidarnost i zajednički napori ljudi protiv virusa će sigurno biti zabilježena u istoriji odnosa Kine i BiH. Virus je zajednički neprijatelj čovječanstva, uvjereni smo da su nam multilateralizam, saradnja i solidarnost jedini put do pobjede nad epidemijom", rekao je Ji Ping.

Dodik je izjavio da je ovo do sada najveća isporuka vakcina u BiH i dodao da su predstavnici institucija RS-a učinili sve da obezbjede mogućnost da kupe ove vakcine.

"Danas u Sarajevu sam razgovarao sa direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu i saopštio mi je jednu dobru vijest, a to je da će ova Sinopharmova vakcina, u narednih sedam dana dobiti certifikat, što znači da je upotrebljiva na prostoru čitavog svijeta i da iza toga stoji autoritet SZO", kazao je Dodik i dodao da je ponosan na sve što je urađeno na nabavci vakcina.

Istakao je i da je zahvalan svim donatorima, prije svega Kini, Srbiji, Turskoj, Sloveniji, Evropskoj uniji i svim drugima koji su pomagali.

Višković je istakao da je u današnjem razgovoru s ambasadorom Kine u BiH iskazan interes za nabavku još kineskih vakcina kako bi u narednih par, ne više od tri mjeseca vakcinisali značajnu grupaciju u RS.

On je istakao da je, pored kineskih vakcina, u RS prethodno stiglo 25.000 ruskih vakcina koje su dobile odobrenje Agencije za lijekove BiH.

"RS očekuje da u maju mjesecu raspolaže s minimalno 200.000 doza vakcina, a u pregovorima sa Rusima da dobijemo i 100.000 Sputnika V kao prvu dozu. U narednih 10 do 15 dana, može se vrlo lako desiti da RS ima i preko 300.000 doza vakcina", kazao je on.

Šeranić je istakao je da se na ovome radili predano posljednjih četiri do pet mjeseci.

"Kada smo vidjeli da će kasniti isporuka preko COVAX mehanizma, okrenuli smo se direktnoj nabavci", rekao je on i podsjetio da je RS prethodno dobila preko 18.000 doza vakcine Sinopharm iz donacije Kine za BiH.

Dodao je da će vakcinacija biti značajno ubrzana tokom ovog mjeseca.

Prethodno je Republički štab za vanredne situacije ovlastio Institut za javno zdravstvo RS za nabavku 160.000 doza vakcina Sinopharm, za vakcinisanje 80.000 osoba. Upravni odbor Kompenzacionog fonda RS-a za te namjene odobrio je 8.491.392 KM sa uključenim PDV-om. Kako je ranije pojasnio Šeranić, cijena obuhvata sve ostale troškove, kao što su prevoz, čuvanje i distribucija vakcina.

federalna.ba/AA

sinopharm vakcine Banja Luka Banjaluka
radio Federalni radio Radio Federacije BiH vakcina vakcinacija vakcine vakcinisanje nabavka vakcina
0 23.06.2021 19:17
Ramiz Salkić Oguz Kilic Bosna i Hercegovina Banjaluka
0 23.06.2021 13:52
motoristi Banjaluka povrijeđeni
0 23.06.2021 12:54
Papa Ivan Pavao Drugi Banjaluka Banja Luka
0 22.06.2021 19:28
Sarajevo Banja Luka Benjamina Karić Draško Stanivuković
0 22.06.2021 12:57