videoprilog Vladimira Kovačevića (Federacija danas)

U Banjaluci održana protestna šetnja protiv femicida

U Banjaluci je održana šetnja u znak protesta zbog sve učestalijih slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini. Organizacije civilnog društva iz Banjaluke upozoravaju da institucije moraju više pažnje da posvete problemu nasilja u porodici i prijava nasilja u porodici. Možda i uz težu kvalifikaciju krivičnog djela.

Žene su šetale da ukažu na veliki problem koji ima društvo u Bosni i Hercegovini. Posljednji slučajevi femicida u Bosni i Hercegovini jasan su alarm da ovako više ne ide i da su sva dosadašnja upozorenja institucijama bila uzaludna. Nešto se mora mijenjati, poruka je sa protestne šetnje.

„Kroz ovu šetnju želimo da ukažemo na ono što se dešava prije samog femicida, a to su prijava nasilja, dugogodišnje nasilje i želimo da ukažemo na odgovornost institucija i, prije svega, kada žena prijavi nasilje da joj se vjeruje“, poručila je Gorica Ivić iz Udruženih žena, Banjaluka.

„Organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini zagovaraju da se femicid prepozna kao posebno krivično djelo. Ono što bi bilo realno jeste da se femicid propiše kao kvalifikovani oblik teškog ubistva“, rekla je Aleksandra Petrić iz Udruženih žena, Banjaluka.

Koliko je kriva država jer olako pristupa riješavanju problema femicida krivi smo i svi zajedno kaže banjalučka novinarka Milkica Milojević. Svi mi, kaže ona prihvatamo da su pojedinci, za koje se zna da su nasilnici, ugledni članovi ovog društva.

„Većina građana ne prijavljuje nasilje, što je zakonska obaveza, a da ne govorimo moralna. Kad je neko ustao sa slave ili svadbe i rekao: Neću da budem ovdje s onim za koga se zna da mlati i ponižava svoju ženu?“, dodaje Milojević.

Protestna šetnja prošla je ulicama Banjaluke. Jasna je poruka žena. Zaustavite femicid u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba

Banjaluka Banja Luka femicid protesti
SIPA OSA Banjaluka Banja Luka
0 30.11.2023 22:57
HIV Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS brzo testiranje Banja Luka
0 30.11.2023 11:06
Italija femicid
0 29.11.2023 14:59
Barcelona regionalni forum Elmedin Konaković protesti
0 27.11.2023 12:20
Ramiz Salkić Banjaluka Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 26.11.2023 17:37