U Bangladešu na smrt osuđeno 20 studenata zbog ubistva kolege
(Izvor: AFP)

U Bangladešu na smrt osuđeno 20 studenata zbog ubistva kolege

Bangladeš je danas osudio 20 studenata na smrt zbog brutalnog ubistva mladića 2019. godine koji je kritikovao Vladu na društvenim mrežama.

Pretučeno tijelo Abrar Fahada (21) pronađeno je u njegovom studentskom domu nekoliko sati nakon što je napisao objavu na "Facebooku" u kojoj je osudio premijera Sheikh Hasina zbog potpisivanja sporazuma o podjeli vode sa Indijom.

Njega je šest sati tuklo palicom za kriket i drugim tupim predmetima 25 kolega studenata koji su bili članovi studentskog krila vladajuće Awami lige, Bangladeške Chhatra lige (BCL).

"Zadovoljan sam presudom. Nadam se da će kazne uskoro biti izvršene", rekao je Fahadov otac Barkat Ullah novinarima ispred suda nakon presude. Tužilac Abdulah Abu saopštio je za AFP da je preostalih pet počinilaca osuđeno na doživotni zatvor.

Svi osuđeni na smrt su imali između 20 i 22 godine i pohađali su elitni Bangladeški univerzitet za inženjerstvo i tehnologiju zajedno sa Fahadom.

Trojica optuženih su i dalje na slobodi, dok su ostali u sudnici. Advokat optuženih rekao je da će na kaznu biti uložena žalba.

Fahad je postavio objavu na "Facebooku" nekoliko sati prije njegove smrti. U objavi je kritikovao vladu zbog potpisivanja sporazuma koji Indiji dozvoljava da uzima vodu iz rijeke koja se nalazi na granici dvije zemlje.

Fahad je viđen na snimcima nadzornih kamera koji su postali viralni na društvenim mrežama kako ulazi u spavaonicu sa nekim aktivistima BCL-a. Oko šest sati kasnije, njegovo tijelo su iznijeli studenti i položili na zemlju.

BCL je posljednjih godina postao poznat nakon što su neki od njegovih članova optuženi za ubistvo, nasilje i iznudu.

Njeni članovi su navodno koristili nasilje 2018. godine da uguše veliki antivladin studentski protest.

Ti protesti su bili izazvani bijesom zbog bezbjednosti na putevima nakon što je jednog studenta ubio autobus koji je vozio prekomjernom brzinom.

Demonstranti su pozvali da se napadači oštro kazne i da se BCL zabrani.

Smrtne kazne su uobičajene u Bangladešu, sa stotinama ljudi osuđenih na smrt. Sva pogubljenja obavljaju se vješanjem, što je nasljeđe britanske kolonijalne ere.

U augustu je sud osudio šest islamističkih ekstremista na smrt zbog brutalnih ubistava dvojice aktivista za prava homoseksualaca. 

federalna.ba/Srna

Bangladeš smrtna kazna studenti
struja studenti nesreća Hrvatska
0 18.03.2022 15:33
smrtna kazna Saudijska Arabija ISIL ISIS IS IDIL
0 12.03.2022 18:22
Karton revolucija Tuzla studenti
0 05.02.2022 22:48
Muslimansko bratstvo Egipat smrtna kazna presuda sud
0 30.01.2022 15:50
Bangladeš infekcija životinje virus
0 30.01.2022 14:09