Papa predvodio misu u Bahreinu pred 30.000 katolika

Papa Franjo u subotu je predvodio  misu za hiljade katolika u Bahreinu, oduševivši članove male strane katoličke zajednice iz kompletne regije Perzijskog zaliva,  pozivajući ih da pokažu ljubaznost prema svojim domaćinima, čak i ako  ponekad osjećaju da se s njima loše postupa.

Masa od oko 30.000 ljudi koja je ispunila Nacionalni stadion u Bahreinu predstavlja drugo najveće okupljanje za papinsku misu na Arapskom poluotoku, nakon onoga koje je okupilo više od 100.000 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2019. godine.

- Ovo je čudo. Tako je važno za nas - kazala je Mary Grace Fortes (36), Filipinka koja radi na recepciji hotela u Bahreinu. 

Poput mnogih Filipinki koje rade van svoje zemlje, Fortes je udana i šalje novac kući kako bi uzdržavala porodicu, uključujući supruga i 16-godišnjeg sina.

Stotine katoličkih stranih radnika autobusima je prevezeno preko 25 kilometara dugog nasipa kralja Fahda koji povezuje Bahrein sa Saudijskom Arabijom, gdje nema crkava i gdje katolici ne mogu otvoreno prakticirati svoju vjeru.

- Bahreinci su sve savršeno organizirali za nas - kazao  je Jos Chazoor (53), koji je iz Kerale u Indiji  radi kao menadžer u kompaniji medicinsku opremu u Saudijskoj Arabiji.

Chazoorova 75-godišnja majka bila je previše nadvladana emocijama da odgovori na pitanja novinara neposredno prije nego što je papa stigao na prepuni stadion uz oduševljeni  doček vjernika koji su mahali žuto-bijelim vatikanskim zastavama.

- Previše je uzbuđena da bi pričala - kazao je Chazoor koji se s majkom vozio preko nasipa iz Saudijske Arabije kako bi prisustvovao misi u jednoj od dvije crkve u Bahreinu, koje pružaju pastoralnu brigu za oko 160.000 katolika u Bahreinu.

Izgledalo je da je u svojoj propovijedi Franjo pohvalio relativno otvorenu politiku Bahreina prema nemuslimanima.

- Upravo je ova zemlja živa slika zajedništva  u različitosti, ali i slika našeg svijeta, sve više obilježenog stalnim preseljavanjem naroda i pluralizmom ideja, običaja i tradicija - kazao je.

Strani radnici, mnogi od njih iz Azije, čine okosnicu zalivskih ekonomija, radeći u sektorima kao što su građevinarstvo, ugostiteljstvo, saobraćaj, te proizvodnja nafte i plina.

Međunarodna organizacija rada navodi da se radnici migranti u zalivskim zemljama dugo suočavaju s problemima, uključujući iskorištavanje od agencija za zapošljavanje i poslodavaca, loše uvjete rada, ograničen pristup pravdi i ograničenu ili nikakvu slobodu udruživanja.

Franjo je pzvao prisutne da budu ljubazni čak i prema onim domaćim ljudima u području Zaliva koji se prema njima ne odnose dobro, rekavši da je to ključno za evanđeosku poruku o ljubavi prema neprijateljima.

Poručio je da uvijek treba biti "ustrajan u dobru čak i kad nam se čini zlo, prekinuti spiralu osvete, razoružati nasilje, demilitarizirati srce".

Dok su Franju vozili na otvorenom papamobilu kroz masu na igralištu stadiona neposredno prije početka mise, govornik na oltarnoj platformi uzviknuo je "Bog blagoslovio papu, Bog blagoslovio kraljevsku porodicu".

Portparol vlade Bahreina izjavi je da su pripadnici  111 nacionalnosti prisustvovali misi u toj otočnoj državi, gdje stranci čine oko polovinu stanovništva Bahreina od otprilike 1,5 milion ljudi.
Molitve vjernika tokom mise čitane su na jezicima kojima govore strani radnici, uključujući tagalog, svahili, malajalam, tamil i konkani.

Misi je prisustvovao jedan od sinova kralja Hamada bin Isa Al Khalife i nekoliko vladinih ministara, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Bahrein papa Franjo
papa papa Franjo Franjo Južni Sudan
0 04.02.2023 10:47
papa Franjo Južni Sudan
0 03.02.2023 15:09
papa Franjo
0 25.01.2023 10:51
papa Franjo Međugorje Mons. Aldo Cavalli
0 16.01.2023 18:31