Twitter u borbi protiv dezinformacija o Ukrajini
(Izvor: Twitter)

Twitter u borbi protiv dezinformacija o Ukrajini

Korisnici će dobijati upozorenja o neistinitim tweetovima o ratu u Ukrajini, saopštio je Twitter.

Prema novim pravilima kompanije o "krizi", Twitter će dati prioritet označavanju lažnih objava sa  svjetskih naloga, poput onih iz državnih medija ili zvaničnih vladinih naloga.

Promjena je uslijedila nakon pojačanog nadzora sadržaja na društvenim medijima, nakon što je rat pokrenuo novi talas dezinformacija, ponekad iz vladinih izvora.

Prošlog mjeseca Twitter je saopštio da je identifikovao više od 300 naloga ruske vlade, uključujući i nalog predsjednika Putina, koje će prestati preporučivati.

Od korisnika će se tražiti da kliknu na upozorenje kako bi pogledali objavu, a Twitter će onemogućiti mogućnost lajkovanja, retweeta ili dijeljenja sadržaja.

Foto: ZDNet

Nova krizna pravila Twittera usmjerene su na informacioni rat i sukobe

Twitter je naveo da primjeri problematičnih objava uključuju lažne ili obmanjujuće navode o ratnim zločinima, lažne informacije o međunarodnom odgovoru i lažne navode o upotrebi sile.

Iako su moderatori uklonili neke postove, stručnjaci su nedostatak strategije u vezi s vladinom propagandom nazvali "kritičnim jazom" u politici moderiranja kompanije.

U razgovoru s novinarima, Roth je rekao da je firma vidjela "da obje strane dijele informacije koje mogu biti obmanjujuće, naša politika ne pravi razliku između različitih boraca", rekao je on. "Umjesto toga, fokusiramo se na dezinformacije koje bi mogle biti opasne, bez obzira odakle dolaze."

federalna.ba/ BBC

twiiter Ukrajina rat Rusija dezinformacije