videoprilog Azre Delmanović (Dnevnik 2)

Tuzlanski penzioneri ponovo izašli na ulice - na ivici su siromaštva

Zamislite da učite, radite i borite se u svojoj državi. Odgajate djecu, njegujete porodicu, plaćate račune, živite. Ne odustajete. Dočekate penziju i onda se, sa 65 i više godina za svoja prava borite ni manje ni više nego na ulicama. Takav je trenutno život penzionera u Bosni i Hercegovini. Preživljavanje i podsjećanje na to da su živi, ali ugroženi. U Tuzli su danas ponovo održali mirne proteste u nadi da će neko čuti njihov glas.

Oko stotinu penzionera s područja Tuzle već peti put u posljednja četiri mjeseca izlazi na ulice podsjećajući na to da žive na marginama društva. I ovo je, nažalost, postala svakodnevica. Jer penzije ne mogu pokriti osnovne životne troškove poput namirnica i lijekova, zbog čega su mnogi od njih na ivici siromaštva.

Od nadležnih traže da iznos penzije bude u visini od 52% prosječne plate. Trenutni iznos je, objašnjavaju, ovu populaciju doveo u stanje siromaštva. Upućuju apel odgovornima da se, umjesto razgovora o podjelama, fokusiraju na stvarne životne probleme i ljude čiji životi ovise o njihovim odlukama.

„Stalno nam govore o nacionalnim odnosima, a ustvari oni u nacionalnoj odori hodaju, a glavni im je posao korupcija, krađa, kriminal koji ovaj narod dovode na rub propasti“, kaže Vehid Jahić, predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika Tuzla.

Iako su ovo peti protesti, odgovora, a ni poteza od nadležnih još nema. No, penzioneri, kažu, neće odustati. Ovim putem će se, istakli su, boriti svakog mjeseca sve do izbora, a na izborima će iskoristiti svoje glasačko pravo i tražiti promjene.

„Niko nas neće da čuje. Nismo još postali vidljivi, ali svjesni smo činjenice da je nas najviše i da smo mi najbolja glasačka mašina, isto kao što smo najbolji kad plaćamo sve račune“, ističe Safija Kalajlić, predsjednica Asocijacije žena stranke penzionera/umirovljenika u Tuzli.

Svjesni su, kažu, činjenice da, zbog zdravstvenog stanja, nisu svi penzioneri u mogućnosti izlaziti na ulice, ali znaju da podrška ne izostaje. Pozivaju i druge građane da im se pridruže, jer protesti koji se u posljednje vrijeme dešavaju širom države su, kako kažu, ogledalo naše vlasti, ali i jedini preostali korak za promjene.

federalna.ba

penzioneri umirovljenici mirovine penzije
penzije mirovine jednokratna pomoć
0 05.01.2022 08:27
Vesko Drljača penzije Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0 20.12.2021 15:50
penzioneri Vlada FBiH jednokratna pomoć
0 16.12.2021 17:13
protest penzioneri Tuzla
0 15.12.2021 13:04