Tuzlanski kanton - Unapređenje programa 'Njega i pomoć u kući'
(Izvor: Fena/Vlada TK)

Tuzlanski kanton - Unapređenje programa 'Njega i pomoć u kući'

Deset godina implementacije programa „Njega i pomoć u kući“ na području Tuzlanskog kantona, kojeg uspješno provode organizacije Crvenog krsta/križa uz podršku Švicarskog Crvenog križa i lokalnih zajednica, bio je povod za današnji sastanak predstavnika Crvenog križa TK i Švicarskog Crvenog križa u BiH sa premijerom Tuzlanskog kantona.

Uz rezime onoga što je urađeno u proteklih 10 godina, te rezultata koji su postignuti, danas je predstavljen plan i potrebe za implementaciju naredne faze ovog programa.

Kako je istaknula sekretar Crvenog križa Tuzlanskog kantona Merima Sarajlić, u okviru ovog programa koji se realizira na području Tuzle, Lukavca, Živinica i Kalesije 40 njegovatelja pruža usluge podrške, pomoći i njege za 576 korisnika, a samo tokom prošle godine pružene su 44.132 usluge - saopćeno je iz Vlade TK.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je kazao da je Crveni krst/križ TK jedan od nezamjenjivih stubova njege i socijalne zaštite u Tuzlanskom kantonu.

- Pripadnici Crvenog križa, uz još neke organizacije, izuzetno su značajan partner Vladi Tuzlanskog kantona u realizaciji brojnih projekata. „Njega i pomoć u kući“ samo su jedan od njih. To je partner na kojeg se uvijek možemo osloniti, te će stoga Vlada Tuzlanskog kantona podržati razvoj ovog uspostavljenog programa socijalne pomoći - kazao je premijer Halilagić.

Koordinator projekta „Starenje i zdravlje“ Sarafina Vilušić i koordinator za aktivno zdravo starenje Švicarskog CK u BiH Amela Fočić složile su se da je Crveni krst/križ Tuzlanskog kantona do sada ostvario zavidne rezultate.

-Tu saradnju bismo željeli proširiti i dodatno unaprijediti, a u smjeru da Crveni križ Tuzlanskog kantona preraste u resursni centar za cijelu regiju - navele su one.

federalna.ba/Fena

Tuzlanski kanton Vlada TK Crveni križ
Tuzlanski kanton SDA DF Šekib Umihanić UKC Tuzla
0 21.04.2024 19:35
Tuzlanski kanton
0 03.04.2024 17:42