Tuzlak Tarik Dahić kreirao aplikaciju koja pokazuje kvalitet zraka
(Izvor: Privatni arhiv)

Tuzlak Tarik Dahić kreirao aplikaciju koja pokazuje kvalitet zraka

Apsolvent elektrotehničkog fakulteta u Tuzli Tarik Dahić kreirao je aplikaciju pod nazivom ''Zrak'' koja pokazuje vrijednost indeksa zagađenja zraka. Aplikacija je besplatna i jednostavna za korištenje svim građanima, a kako nam kaže Tarik, poseban cilj kojim se vodio prilikom izrade jeste podizanje svijesti kod građana o izuzetno zagađenom i nezdravom zraku kojeg svakodnevno udišemo.

Za naš portal je ispričao kako je tekao proces od ideje do realizacije.

"Živim u Tuzli i već dugo vremena u periodu kada je hladno i kada se loži dolazi do pogoršanja kvalitete zraka. Ja kao pojedinac ne mogu ukazati na problem zagađenja zraka, ali ako napravim aplikaciju koja će moći pokazati drugim ljudima, a i meni da je napolju zrak loš, onda kao veća grupa ljudi možemo utjecati na vlast'', kaže nam Dahić dodavši da je imao želju da postoji jednostavan i koristan način na koji se može saznati kvalitet zraka, a s obzirom na to da takvog nije bilo, odlučio je napraviti aplikaciju. 

Za samu izradu mu je trebalo oko mjesec dana, a aplikacija funkcioniše na sljedeći način.

''Mobilna aplikacija podatke kupi sa serverske aplikacije koja se osvježava u kratkim intervalima. Informacije o kvaliteti zraka se preuzimaju preko servisa aqicn.org koji podatke dobija od mjernih stanica Federalnog Hidrometeorološkog Zavoda i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice. U planu je i dohvatanje podataka sa mjernih stanica koje su u privatnom vlasništvu'', objašnjava Dahić.

Ova aplikacija je posebno značajna za građane Tuzle i drugih zagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini jer će im približiti složenost situacije kada je u pitanju aerozagađenje.

''Vjerujem da će pomoći mnogima da steknu osjećaj koliko je loš zrak u Tuzli i nadam se da će uspjeti napraviti neke promjene kako bi se problem zagađenja zraka ozbiljnije shvatio u Tuzli, ali i šire'', kaže Dahić.

Aplikacija trenutno podržava samo iOS uređaje, a radi se i na Android verziji koja će omogućiti da veći broj bh stanovništva pristupi istoj.

federalna.ba/Azra Delmanović

Tarik Dahić aplikacija kvaliteta zraka
Milano kvaliteta zraka vanredna situacija
0 22.02.2024 10:25
Univerzitet ''Džemal Bijedić'' Agromediteranski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" kvaliteta zraka
0 19.02.2024 13:12
CIK aplikacija prijava politički subjekti
0 07.12.2023 13:08
Kanton Sarajevo kvaliteta zraka zagađenje zraka zagađenost zraka
0 21.11.2023 17:14