videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Tuzlaci se i ove godine bore sa zagađenjem zraka

Jedno od kritičnijih područja kada je u pitanju zagađenje zraka jeste Tuzlanski kanton. Tuzla i Lukavac se često nađu na vrhu tabele kada je u pitanju indeks zagađenosti zraka, a posebno se to vidi s dolaskom hladnijih dana. Radimo li šta na rješavanju tog problema ili samo iz godine u godinu uzaludno upozoravamo?

Zrak u Tuzli je zagađen - građani to znaju i bez provjeravanja kvaliteta zraka. Najgore je, objašnjavaju, u jutarnjim i večernjim satima.

Baš kako i građani navode, ono što predstavlja prijetnju ove godine jeste pokupljenje energenata. Ekološki prihvatljiva rješenja su iz dana u dan skuplja zbog čega se biraju druge opcije.

„Može se očekivati povećane koncentracije zagađujućih materija, tj. da građani spaljuju jeftine energente, nekvalitetne ugljeve, pa i druge materije, kao što je otpad, gume...“, upozorava Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju.

A da bi se preživjela inflacija, mora se ugroziti čak i zdravlje. Posljedice zagađenja zraka po zdravlje stanovništva mogu biti opasne. Dijele se, kažu ljekari, na akutne i hronične.

„Što se tiče akutnih, to su suzenje očiju, kihanje, kašljanje, curenje nosa, u nekim slučajevima se može javiti i povišena temperatura. Što se tiče hroničnog karaktera, ukoliko zagađenost traje duže, može prijeći u astmu ili hronični opstruktivni bronhitis“, navodi dr. Elvisa Smajić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Tuzla.

Zbog toga nije dovoljno samo upozoravati. Najvažnije je, kaže struka, smanjiti emisije iz individualnih ložišta, saobraćaja i industrije. Prvi korak moraju učiniti pojedinci, a na osvještavanju se u Tuzli često radi i tokom volonterskih akcija. Volonterka Meliha Džindo napominje da bismo sigurno bili pokretači promjena kada bismo odvojili bar minutu vremena da se, za početak, informišemo: „Koliko je Tuzla sama i ostali gradovi zagađeni, koliko moramo paziti šta ložimo, šta koristimo, kakvu rasvjetu upotrebljavamo - puno bismo doprinijeli da se stanje u BiH poboljša“.

Zagađen zrak ne ubija odmah, ali doprinosi razvoju srčaih bolesti, karcinoma, respiratornih problema zbog čega ga ne treba zanemariti. Svaka šesta prijevremena smrt u svijetu posljedica je zagađenja zraka. Ako to nije alarm za promjenu individualnih navika i poticanje promjena, pitanje je šta jeste...

federalna.ba

zrak vazduh zagađenje aerozagađenje
Damir Hanić smog aerozagađenje smanjenje aerozagađenja
0 14.01.2023 11:03
Travnik Vitez zrak vazduh zagađenje vazduha zagađenje zraka aerozagađenje zagađenje
0 06.01.2023 19:30