videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Tuzla dobila 13 e-kontejnera za električni i elektronski otpad

Ekolucija-revolucija ekološke svijesti, naziv je projekta zahvaljujući kojem će od sada građani Tuzle na propisan način moći odlagati električni i elektronski otpad. Riječ je o projektu koji implementira ZEOS eko-sistem i kojeg se, uz sufinasiranje Ambasade Švedske u našoj zemlji, realizira u okviru projekta Challenge to Change. Projektom je planirano postavljanje uličnih e-kontejnera u Tuzli, te nabavka mobilnog reciklažnog dvorišta.

U 13 kontejnera, postavljenih u tuzlanskim naseljima, građani će moći besplatno odlagati električni i elektronski otpad  dimenzija do 45 cm, poput malih kućanskih aparata, IT opreme,  električnih igračaka, sijalica, baterija itd. A krupniji otpad:

„Mogu odložiti u mobilno reciklažno dvorište koje će biti naredne 2 sedmice u gradu Tuzli, zatim mogu predati svoj otpad putem brze pošte ili putem naše stranice naručiti nalog za preuzimanje, to je wwwzeos.ba", tvrdi Elma Babić Džihanić, zamjenica direktora ZEOS eko-sistema.

„Nakon što mi sortiramo, ti materijali idu ponovo u preradu, gdje će ponovo biti korišteni za proizvodnju vjerovatno istih ili sličnih proizvoda. Jednostavno oživljavamo ponovo te proizvode koji više se ne koriste na taj način, te se smanjuje upotreba ruda za proizvodnju istih", objašnjava Mirnes Hukić direktor PJ C.I.B.O.S. u Tuzli. 

Sav otpad prikupljen na ovaj način bit će recikliran u našoj zemlji, osim sijalica, frižidera,televizora i monitora koji će biti obrađeni u inozemstvu jer za to kod nas ne postoje uvjeti.Električni i elektronski otpad spada u opasni otpad i potrebno ga je posebno odlagati i reciklirati jer sadrži kancerogene materije poput olova, žive, kadmija. U Tuzli se već neko vrijeme sortira i reciklira otpad, ali ne ovoga tipa.

„On je nama pravio problem jer ga nismo imali gdje odlagati. Pravio nam je problem u sortiranom otpadu, komunalnom otpadu, tako da u svakom slučaju jedna dobra i pozitivna stvar“, kaže Admir Bećirović direktor JKP "Komunalac" Tuzla. 

„Projekat koji se uklapa u našu strategiju ekonomski održivog razvoja, poboljšanja kvaliteta života građana i uključenosti građana. Ovdje imamo sva 3 elementa iz alborške konvencije. Očekujem saradnju sa građanima, da poštuju jednostavne upute o odlaganju električnog i elektronskog otpada, što će doprinijeti ekološki zdravijoj sredini i otvaranju novih radnih mjesta“, zaključuje Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle. 

Iako je to u svijetu već odavno ustaljena praksa, do sada je kod nas na sličan način električni i elektronski otpad odlagan i recikliran samo u Sarajevu.

federalna.ba/Mirela Čanović

ekolucija otpad ZEOS eko-sistem