Tužilaštvo ZDK - Pojedini mediji obmanjuju javnost u slučaju hapšenja Kasumovića
(Izvor: Ilustracija)

Tužilaštvo ZDK - Pojedini mediji obmanjuju javnost u slučaju hapšenja Kasumovića

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona oštro demantuje navode koji su se tokom jučerašnjeg dana pojavili u pojedinim medijima, a u kojima se navodi da određene političke opcije imaju uticaj na rad tog tužilaštva, kada je u pitanju vođenje Tužilaštva kao i vođenje postupka protiv lica inicijala F. K., vezano za predmet JKP Zenicatrans prevoz-putnika d.d. Zenica, navodi se saopćenju za javnost iz Tužilaštva ZDK.

Radi se o slučaju hapšenja zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića te njegovih bliskih, bivših i aktuelnih saradnika. 

Kantonalna tužiteljica Adina Karadža postupa u predmetu u kom je istraga  otvorena protiv 11 lica zbog sumnje da su počinjena krivična djela Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Prouzrokovanje stečaja, Oštećenje povjerilaca i Nesavjestan rad u službi propisana Krivičnim zakonom FBiH.

- Imenovana tužiteljica ističe da radi časno, pošteno, savjesno, zakonito i samostalno, bez bilo čijeg uticaja, isključivo na osnovu dokaza koje je prikupila tokom trajanja istrage.

Posebno ističe da na nju ne može uticati ni zakonodavna, ni izvršna vlast, niti bilo koja politička opcija u BiH, kako u radu na konkretnom predmetu tako i u radu na bilo kom drugom predmetu - navode iz Kantonalnog tužilaštva ZDK. 

Stoga se, ističu iz Tužilaštva, odbijaju bilo kakve insinuacije koje se pojavljuju u medijima, a koje se tiču uticaja stranaka SDA, A-SDA, HDZ ili bilo koje druge političke opcije, na rad postupajuće tužiteljice, a posebno Glavne tužiteljice tog tužilaštva.

- Sa takvim člancima, pojedini mediji obmanjuju javnost i dovode u pitanje njihov integritet, što Tužilaštvo neće dozvoliti i koristit će pravne mehanizme zaštite protiv takvih medija - najavljuju iz Tužilaštva ZDK.

federalna.ba

Fuad Kasumović Zenica hapšenje
Đački dom Nedžad Ibrišimović Zenica
0 17.08.2022 11:42
Japan hapšenje mito sport Olimpijski komitet Olimpijske igre
0 17.08.2022 08:58
Bijeljina hapšenje
0 12.08.2022 17:01
Nedjeljko Lubura Bojan Roguljić MUPRS hapšenje hapšenja
0 11.08.2022 18:23
Tužilaštvo BiH akcija Transporter akcija Storage hapšenje
0 11.08.2022 11:53