Sudu BiH dostavljena uređena optužnica protiv pripadnika Armije RBiH
(Izvor: AA/Arhiva)

Sudu BiH dostavljena uređena optužnica protiv pripadnika Armije RBiH

Kako javlja BIRN BiH Tužilaštvo BiH dostavilo je Državnom sudu uređenu optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije RBiH optuženih za zločin u mjestu Jošanica kod Foče, te zločine na području Višegrada i Čajniča. 

Optužnica tereti Ferida Buljubašića, Ahmeta i Izeta Sejdića, Rašida Sobu, Ševku Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića zvanog Bane, Adema Fehrića, Mustafu Polju, Envera Kusturu zvanog Pena, Muhameda Lisku, Sakiba Čakara i Munira Nalu za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Jošanici kod Foče počinjene u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni. 

Tužilaštvo je navelo kako je oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen na nebranjeno selo naseljeno civilima, a među žrtvama je bilo starijih osoba, žena i djece. Najstarija žrtva bio je muškarac od 88 godina, a najmlađa dvogodišnja djevojčica.

“Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način”, navodi se u saopćenju.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je objavila TV Justice i analizu o neprocesuiranom zločinu koji se desio na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, kada je ubijeno više od 50 osoba srpske nacionalnosti, među kojima troje djece – dvoipogodišnja Danka, desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen.

Pored zločina u Jošanici, Tužilaštvo tereti Ahmeta Sejdića, kao nekadašnjeg komandanta brigade i člana štaba Teritorijalne odbrane, za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići, na području Višegrada, počinjene u augustu 1992. godine.

Sela su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, a u njima je prilikom napada ubijeno osam osoba, među kojima je najstarija žrtva bila žena od 90 godina.

Sejdić je 2020. godine pravosnažno oslobođen optužbi za zločine na području Goražda i Rudog počinjene u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba, dodatno se tereti za ratne zločine počinjene u februaru 1993. nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča, gdje je, pri napadu u kojem su vojnici Armije BiH došli preko teritorije Crne Gore na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno 11 civila srpske nacionalnosti – među kojima su bili stariji muškarci, žene i jedno dijete.

Tužilaštvo je navode optužnice planiralo dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala.

federalna.ba/detektor.ba

Tužilaštvo BiH Sud BiH optužnica pripadnici Armije RBiH
Milorad Dodik Sud BiH
0 06.12.2023 20:51
Vojska RS optužnica Tužilaštvo BiH genocid
0 06.12.2023 09:20
Selmo Cikotić izricanje presude Sud BiH
0 05.12.2023 10:17