Tužilaštvo KS-a potvrdilo da postupa po prijavi ministra Delića, reagovali BH novinari

Tužilaštvo KS-a potvrdilo da postupa po prijavi ministra Delića, reagovali BH novinari

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za Federalnu televiziju potvrđeno je da postupaju po prijavi Adnana Delića ministra rada i socijalne politike Federacije BiH zbog informacija objavljenih u medijima. Također, Tužilaštvo provjerava i navode objavljene u medijima zbog kojih je Delić i podnio prijavu, a oni se tiču nezakonitog pokušaja podjele 728.000 maraka.

Iako su iz Kantonalnog tužilaštva rekli da će prava novinara biti poštovana i da novinari neće biti saslušani kao svjedoci, nije izostala rekacija Udruženja BH novinari.

BH novinari: Apel za hitno obustavljanje istražnih radnji protiv novinara

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Adnanu Deliću, federalnom ministru rada i socijalne politike, radi, kako navode, "pokušaja kriminalizacije novinara i medija koji su pisali o njegovim namjerama da na nezakonit način raspodjeli ja...

Osvrćući se na provođenje ove istrage, iz Udruženja BH novinari poručuju da je neprihvatljivo ispitivati novinare o tome ko su im izvori informacija, te da zaštita izvora informacija je ključni postulat u Deklaraciji o zaštiti i promoviranju istraživačkog novinarstva Vijeća Evrope.

federalna.ba

Tužilaštvo KS Adnan Delić BH novinari Udruženje BH novinari