Tužilaštvo BiH - Uložena žalba na oslobađajuću presudu u predmetu Veliki park
(Izvor: Ilustracija)

Tužilaštvo BiH - Uložena žalba na oslobađajuću presudu u predmetu Veliki park

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine uputila je Apelacionom odjeljenju Suda BiH žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu za četvoricu optuženih za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz KZ-a BiH.

Žalba je upućena zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Optuženi Dragan Vikić, Jusufa Pušina, Nermin Uzunović i Mladena Čovčić se terete za zločin počinjen u mjesecu aprilu 1992. godine, a koji se odnosi na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti, čiji posmrtni ostaci dvojice ubijenih su djelimično pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.

U žalbi je tužiteljica stavila akcenat na dokaze i iskaze svjedoka kojima se optuženi Dragan Vikić i Jusuf Pušina terete po komandnoj odgovornosti u smislu odnosa nadređeni-podređeni, koji su bili informisani o zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela. U odnosu na optužene Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, koji se terete kao individualni počinioci,  akcenat je stavljen na krivično pravne radnje koje su kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava odreda počinili zajedno sa pripadnicima odreda čiji je komadant bio Dragan Vikić, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Uloženom žalbom traži se da se prvostepena presuda ukine, ponovo zakaže pretres te optuženi oglase krivima i kazne po zakonu.

Žalba je upućena Sudu Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

žalba Tužilaštvo BiH
Dario Jekić Tužilaštvo BiH
0 27.09.2022 11:43
Admir Arnautović Tužilaštvo BiH
0 23.09.2022 17:05
Tužilaštvo BiH Tužiteljstvo BiH Milanko Kajganić Diana Kajmaković Miroslav Janjić Seid Marušić
0 22.09.2022 19:39
Tužilaštvo BiH udruženje žrtava i njihovih porodica sastanak
0 22.09.2022 18:00
Fahrudin Gačanović Tužilaštvo BiH
0 21.09.2022 15:29
Tužilaštvo BiH optužnica korupcija Granična policija BiH
0 16.09.2022 13:00