Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za Fahrudina Gačanovića
(Izvor: AA/Arhiva)

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za Fahrudina Gačanovića

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH nakon ispitivanja osumnjičenog uputio je prijedlog pritvora za osumnjičenog:

-Gačanović Fahrudina, rođenog 1979. godine, zaposlen kao policijski službenik DKPT BiH, ranije zaposlenik SIPA BiH.

Osumnjičeni  je pod istragom i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, od više lica iz kriminogenih struktura, sa kojima je održavao aktivnu komunikaciju korištenjem Skaj aplikacije, kao i dogovarao dostavljanje kriminogenim licima, različitih informacija sa oznakom tajnosti iz operacija policijskih agencija, za novčane naknade u iznosima do 1000 eura. 

Na navedeni način, osumnjičeni je za sebe ostvarivao veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosio štetu predmetima u borbi protiv teških oblika organizovanog kriminala, a takođe ugrožavao bezbjednost pravosudnih i policijskih službenika koji rade na predmetima borbe protiv organizovanog kriminala. 

Istraga se odnosi na krivična djela primanja dara ili drugog oblika koristi iz člana 217. i povreda tajnosti postupka iz člana 237. KZ BiH.

Mjera pritvora predožena zbog razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c) ZKP BIH, odnosno zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

U odnosu na drugog osumnjičenog koji je lišen slobode po nalogu Tužilaštva BiH u okviru drugog predmeta, osumnjičeni će biti ispitan u popodnevnim časovima nakon čega će biti donijeta tužilačka odluka o prijedlogu pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

federalna.ba

Fahrudin Gačanović Tužilaštvo BiH
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Tužilaštvo BiH ubistva povratnika
0 25.09.2023 14:07
Tužilaštvo BiH ikona Milorad Dodik Sergej Lavrov
0 18.09.2023 11:37
Tužilaštvo BiH Tužiteljstvo BiH Milorad Dodik Miloš Lukić
0 13.09.2023 19:14
hapšenje Tužilaštvo BiH genocid
0 12.09.2023 11:22
Tužilaštvo BiH optužnice ratni zločini
0 07.09.2023 07:54