Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Postupajući u okviru 24-satne dežure, tužiteljica Tužilaštva BiH uputila je prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osumnjičenog Maib Ameera, rođenog 1998. godine u mjestu Gujranvala u Pakistanu, državljanina Pakistana, kojeg su slobode lišili policijski službenici Granične policije BiH Hum-Foča.

Osumnjičeni je lišen slobode prilikom krijumčarenja 11 ilegalnih migranata, izvan graničnog prijelaza na području Čajniča. Migranti su porijeklom iz Pakistana i Sirije i nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, a što je protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjava Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH.

Osumnjičeni se tereti da je radi sticanja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa drugim osobama, vršio krijumčarenje stranih državljana, sa namjerom da ih preveze preko teritorije Bosne i Hercegovine, radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama EU.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji je strani državljanin, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoka ili saučesnike.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. Kaznenog zakona BiH.

Na ročištu održanom u Sudu BiH, postupajuća tužiteljica obrazložila je pritvorske razloge, nakon čega je sud donio odluku o određivanju pritvora za osumnjičenog, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

federalna.ba/Fena

Tužilaštvo BiH
NSRS genocid u Srebrenici negiranje genocida Tužilaštvo BiH
0 19.04.2024 21:07
Tužilaštvo BiH pritvor organizirani kriminal
0 04.04.2024 11:28
hapšenje krijumčarenje ljudima Tužilaštvo BiH
0 25.03.2024 13:09
Tužilaštvo BiH Sud BiH
0 22.03.2024 12:25
Tužilaštvo BiH ratni zločini VSTV BiH
0 22.03.2024 08:08