videoprilog Dejane Regoje (Dnevnik 2)

Tužba protiv Schmidta - nova Dodikova politička predstava

Dodikova najava da će Christiana Schmidta tužiti Njemačkoj zbog lažnog predstavljanja - visokog predstavnika nije zabrinula. Nije ga čak ni ozbiljno shvatio. Smisao u besmislu tužbe nisu uspjeli naći ni pravni stručnjaci koje smo pitali za mišljenje. A, mišljenje opozicije koja, također, ne priznaje Schmidta je jasno: Dodik izvodi novu političku predstavu.

Od nepotvrđenog stranca, najpoznatijeg turiste u Bosni i Hercegovini, do stranog državljanina kojeg treba deportovati, pa sve do najave tužbe za lažno predstavljanje. Politička je ovo sapunica koju gledamo još od prošle godine. Lika dva, a kraj se ne nazire.

“Čemu to? Ponaša se kao drvosječa u šumi. Od čovjeka koji obnaša takvu funkciju kao gospodin Dodik, očekujem da se ponaša ozbiljno, da bude seriozan i da bude pristojan i da se tako odnosi prema svojim političkim predstavnicima i prema meni”, komentirao je Schmidt u Dnevniku D Federalne televizije.

Prva je ovo Schmidtova reakcija na Dodikovu posljednju akciju. Ili bar najavu od koje Dodik ni dan poslije ne odustaje. Pravni tim je angažovan i ima jednu misiju: pronaći zakonodavni okvir kako tužiti Schmidta, zemlji iz koje dolazi, za lažno predstavljanje i udar na ustavni poredak. Štetno djelovanje je ovaj put, čini se, izostavio ili novom sintagmom unaprijedio.

“Ono što mi moramo i što su nama sugerisali, da nađemo neke ljude koji su državljani Njemačke i da oni dignu tu tužbu jer smatraju da su prekršeni zakoni međunarodnog prava i mnogo čega drugog. U fazi smo da to izučavamo. Vjerovatno će ponovo politika Evrope, Njemačke vršiti neku vrstu pritiska na nas da od toga odustanemo, a to govori da smo u pravu”, izjavio je Dodik.

Ko je u pravnom timu koji je, u ime Republike Srpske, angažovao nismo saznali. Iako smo njegove savjetnike pitali. Pitali za mišljenje i struku. Ona iz Republike Srpske vjerovatno oprezna, pa time i na riječima škrta. Ona nezavisna bez dlake na jeziku: najava tužbe putem Twittera je, kažu, neozbiljna. Nema institucionalnu formu, a nema ni pravno utemeljenje.

“Ako se podnosi krivična prijava, podnosi se Tužilaštvu protiv visokog predstavnika zato što ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, a mislim, po našem zakonodavstvu, da to ne može biti lažno predstavljanje iz razloga što je čovjek imenovan. Krivična prijava koja će doći u njemačko tužilaštvo, prema našim propisima, ukoliko su oni slični, u Njemačkoj ne može polučiti bilo kakav rezultat. Mislim da je to pitanje prikupljanja političkih poena, odnosno, bildanje glasača i ništa više”, istakla je advokat Senka Nožica.

Da se radi o još jednoj Dodikovoj političko-pravnoj vratolomiji - jasno je kao dan. Tim više što je i Dodik sam kontradiktoran. Uočava to i struka jer je i prije tužbe za lažno predstavljanje najavio da će Schmidta protjerati u skladu sa Zakonom o strancima.

“Ako je to tako, onda bi trebalo prvo iskoristiti domaće mehanizme koje pruža pravni sistem Bosne i Hercegovine. Umjesto što će trošiti pare poreznih obaveznika na pravni tim koji će raditi beskorisan posao, bolje da ih zaduži da mu nađu pravni osnov za protjerivanje Schmidta iz Bosne i Hercegovine”, komentira doktor pravnih nauka Enver Išerić.

Zanimljivo i da je Dodik tužbu najavio krijući se opet iza Republike Srpske. Ostali smo uskraćeni za odgovor da li će tužbu njemačkom pravosuđu podnijeti Vlada RS-a, Narodna skupština ili, po ustaljenom običaju, stavlja znak jednakosti između sebe lično i entiteta iz kojeg dolazi.

“Od toga nema ništa. Niti će RS kroz svoje intitucije to uraditi. On neće podnijeti tužbu, niti će išta od toga biti. To je njegov pokušaj da zataška ono što je činjenica - da je visoki predstavnik legalizovan upravo od strane Milorada Dodika”, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

“Vjerujem da se gospodin Schmidt toliko prepao da neće večeras spavati, razmišljat će koga on da angažuje da se brani. Ali, suvišno je komentarisati čovjeka koji je prije tri dana kapitulirao u Skupštini. Tj., prikrio pričom o Rusiji, a povukao je zaključke koje je najavio prije pola godine”, kazao je u Rezimeu Nebojša Vukanović, samostalni poslanik u NSRS-u.

I to je možda posljednja velika najava, ali ne i prvo tiho povlačenje. Isto je bilo i s brojnim referendumima na koje je pozivao. Sproveo tek jedan. Onaj od Danu Republike Srpske. Ostali kojim je prijetio otcjepljenjem nije sproveo u djelo. Zato ne bi čudilo i da tužba protiv Schmidta umjesto u Njemačkoj završi u Dodikovoj ladici. Ako i tu...

federalna.ba

Christian Schmidt Milorad Dodik
Građanska incijativa Christian Schmidt protesti
0 11.08.2022 15:09
Izborni zakon pregovori Christian Schmidt
0 10.08.2022 19:44
Christian Schmidt Marinko Čavara Milan Dunović Melika Mahmutbegović
0 09.08.2022 19:42
Milan Dunović Melika Mahmutbegović Christian Schmidt Federalni radio Marinko Čavara
0 09.08.2022 17:22
Milan Dunović Marinko Čavara Ustavni sud FBiH Christian Schmidt
0 08.08.2022 16:49