Tužba protiv francuskog zastupnika jer je prisvojio aristokratsko prezime
(Izvor: Joel Robine/AFP/Getty Images)

Tužba protiv francuskog zastupnika jer je prisvojio aristokratsko prezime

Potomci jedne od najstarijih francuskih aristokratskih porodica tužili su novoizabranog zastupnika nove krajnje desne stranke National Rally Marine Le Pen koji ga optužuju da je dodao njihovo ime svome.

Emmanuel Taché de la Pagerie, 47, bio je jedan od desetaka zastupnika Nacionalnog skupa koji je u nedjelju izabran za zastupnika u Nacionalnoj skupštini, a njegovu službenu iskaznicu ovjerile su i odobrile lokalne vlasti u južnom gradu Marseilleu.

Rođen kao Emmanuel Taché u radničkom pariškom predgrađu Montreuil, ove je sedmice za Le Monde rekao da je dodao "de la Pagerie" u svoj pasoš prije 30 godina, kada je radio u modi i emitiranju prije nego što je ušao u politiku.

“Sasvim je normalno u umjetničkom i komunikacijskom sektoru koristiti pseudonim ili željeno ime. Jedino ograničenje je da to ne možete prenijeti na svoju djecu”, rekao je odvjetnik Taché de la Pagerie Alexandre Varaut.

Rekao je da je korištenje imena njegovog klijenta "javno poznato već nekoliko desetljeća".

Muška loza porodice Tascher de la Pagerie izumrla je 1993., ali troje potomaka tužilo je zamjenika ove sedmice, navodeći da je prisvojio historijsko ime.

Najpoznatiji član porodice bila je carica Joséphine de Beauharnais, koja se udala za Napoléona Bonapartea 1796. Njeno puno ime bilo je Marie Josèphe Rose Tascher de La Pagerie. Iako prema francuskom zakonu nije protuzakonito, korištenje aristokratskih prezimena može biti iritantno za mnoge.

Kritičari bivšeg predsjednika Valéryja Giscarda d'Estainga naglašavali su, na primjer, da je njegov djed kupio odrednicu "de" ("od") koja zvuči plemenito, iako je malo ko to ikada učinio za Charlesa de Gaullea.

Ovo je sada nepoželjan spor za stranku Tachéa de la Pageriea nekoliko dana nakon što je postigla veliki parlamentarni iskorak. "Podnijeli smo pritužbu kako bismo zaštitili porodično ime", rekao je Frederic Pichon, odvjetnik triju žena, za AFP, dodajući da će datum saslušanja biti određen 8. jula.

Traže simbolični jedan euro odštete i kaznu od 500 eura dnevno ako Emmanuel Taché nastavi koristiti njihovo ime.

"Činjenica da je on na nacionalnom skupu ili u Francuskoj nepokornoj ili u Republici u pokretu nije problem", rekao je, misleći na krajnju ljevicu i centriste predsjednika Emmanuela Macrona.

Dodao je da je aristokratsko ime rijetko i istakao je "rizik od zabune u očima javnosti", čak i ako se koristi nešto drugačijim spelovanjem (Taché/Tascher).

"Moji klijenti su iz Normandije, ali žive u Parizu, i jedini su nasljednici koji nose ovo ime od smrti njihovog oca 1993. - a jedna od njegovih posljednjih želja bila je da njegovo ime bude zaštićeno", rekao je Pichon.

Emmanuel Taché de la Pagerie nije odgovorio na zahtjeve za komentarima, ali je za Le Monde rekao da, budući da je upravo izabran, "nema vremena za gubljenje na ovakve stvari".

federalna.ba/The Guardian

zastupnik Francuska tužba aristokratija