videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

Tužba mještana Bistrice protiv koncesionara, Grada Prijedora i RS-a

Mještani Bistrice, sela kod Prijedora, pokrenuli su tužbu protiv koncesionara za eksploataciju lignita u ovom mjestu, firme „Drvo-eksport“ iz Teslića, Grada Prijedora i Republike Srpske. Tvrde da su im prekršena sva Ustavom zagarantovana prava, te da spomenuta firma nema ekološku dozvolu za izvođenje radova.

Nakon neuspjelih pregovora s vlastima u RS-u i Gradskoj upravi Prijedora, te brojnih protesta na kojima su iskazali protivljenje otvaranju rudnika lignita u Bistrici, mještani ovog sela pokrenuli su parničnu tužbu protiv koncesionara, preduzeća „Drvo-eksport“ iz Teslića, Grada Prijedora i RS-a. Traže da životna sredina bude vraćena u stanje u kakvom je bila prije iskopavanja i da budu zaustavljeni svi dalji radovi koji uništavaju selo. Spremni su da idu do Evropskog suda za ljudska prava.

„Ustav garantuje pravo na miran, dostojanstven život, na zdravu životnu sredninu. Vidjećete na fotografijama, ovo nije zdrava životna sredina, ovo je nešto što je bilo predviđeno kao etno-selo. Bistrica je imala potok kojim s eponosila. To je sada strenjača. Ko to više može da vrati u prirodno stanje “, istakao je mještanin Bistrice Zoran Ninić.

Ugalj, navodi on, ne odvoze već dva mjeseca, ali su putevi u selu uništeni. Uništena je i privatna parcela, u vlasništvu porodice Zrnić, iako je izvan polja predviđenog za eksploataciju.

„Parcela se odronjava, potkopava se. Nisu prešli u našu njivu, ali potkopavaju je“, kaže Radmila Zrnić.

Ova tužba je jedinstvena, jer je riječ o tužbi koju je podnijela grupa mještana ugrožene lokalne zajednice. Advokatica Dragana Stanković tvrdi da koncesionar nema ekološku dozvolu za obavlajnje bilo kakvih radova na eksploataciji.

„Zašto je tužbom obuhvaćena RS i Grad Prijedor? Iz razloga što su bili upoznati sa svim aktivnostima na terenu, a nisu učinili ništa da građane zaštite, da spriječe nezakonite radnje. Nije izdata ekološka dozvola, iako je Ministarstvo obavezalo ‘Drvo-eksport’ da pokrene postupak izdavanja ekološke dozvole“, naglasila je Stanković.

Iskopavanja u Bistrici počela su u martu. Od tada traje i borba mještana protiv otvaranja rudnika. Podsjetimo da je vlasnik „Drvo-eksporta“ Srđan Klječanin Rufi SNSD-ov odbornik u Tesliću.

federalna.ba

Bistrica Udruga žena Bistrica Prijedor tužba