videoprilog Damire Ibranović (Svijet)

Tužba Južne Afrike protiv Izraela

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu održano je dvodnevno saslušanje u predmetu koji je Južnoafrička Republika pokrenula u decembru protiv Izraela, tvrdeći da rat u Pojasu Gaze koji vodi ta zemlja predstavlja kršenje zakona prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine. Južnoafrička Republika opisala je izraelske akcije u Gazi kao genocidne po karakteru jer im je namjera dovesti do uništenja znatnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe. Ta zemlja traži privremene mjere, insistiraju na prekidu sukoba u Gazi dok traje suđenje, budući da bi sam proces mogao potrajati godinama.

 „Razmjeri tih djela podsjećaju na genocid u Ruandi prije 30 godina. Tu smo u ime Južne Afrike i globalne zajednice da tražimo pravdu za žrtve, posebno djecu, žene, i starije osobe. Smatramo da ćemo bez intervencije suda i međunarodne zajednice svjedočiti potpunom uništenju palestinskog naroda u Gazi. Ćutanje o tome i o posljedicama toga predstavljalo bi otvoreno kršenje međunarodnog prava“, rekao je Ronald Lamola, ministar pravde Južne Afrike.

 „U fazi privremenih mjera, nije potrebno da sud donese konačnu odluku o tome da li postupci Izraela predstavljaju genocid. Neophodno je ustanoviti samo da li barem neka od navodnih djela potencijalno mogu potpadati pod odredbe konvencije“, kaže Adilla Hassim, advokatica, predstavnica Južne Afrike.

 „Tužba je podignuta na osnovu Konvencije o genocidu. Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio obaveze preuzete iz Konvencije i da provodi genocidna djela u Pojasu Gaze. Kako bi Južna Afrika uspješno dokazala da se zaista provode genocidna djela, moraju dokazati tri stvari. Prvo moraju dokazati da se zaista radi o činovima genocida. To uključuje ubijanje članova zaštićene grupe ili stvaranje životnih uslova za zaštićenu grupu s namjerom njenog uništenja“, pojasnio je pravni analitičar Thamsanqa Malusi.

Reakcije na početak ovog sudskog procesa sa sukobljenih strana, sasvim očekivano, oprečne. S palestinske strane kažu da je jučerašnji dan historijski i zahvalni su vlastima Južnoafričke republike što su se upustili u proces. Izraelci kao da su začuđeni što su se našli na optuženičkoj klupi Međunarodnog suda pravde, jer kako od početka masakra u Pojasu Gaze ponavljaju, ponovili su i na sudu – oni se samo brane od terorista koji su ubili 1200 njihovih sugrađana. Oštro su optužili Južnoafričku republiku da je produžena ruka Hamasa.

“Kako izopačen svijet. Upravo su Odbrambene snage Izraela, najmoralnija vojska na svijetu, koja čini sve kako bi izbjegla nanošenje štete neumiješanima, ta koju predstavnici čudovišta optužuju za genocid. Licemjerje Južne Afrike ne poznaje granice. Gdje je bila Južna Afrika kada su milioni ljudi ubijani i protjerivani iz svojih domova u Siriji i Jemeni, i to od strane koga? Od strane Hamasovih partnera. Izopačen svijet. Mi ćemo se nastaviti boriti protiv terorista, odbacivati laži, zadržavati svoje pravo na samoodbranu i osiguravanje svoje budućnosti – do odlučne pobjede“, poručio je Benjamin Netanjahu, premijer Izraela.

 „Korištenje termina genocid protiv Izraela u trenutnom kontekstu više je nego iznošenje užasno iskrivljene slike pred sudom. To je više od samog uklanjanja jedinstvene snage i posebnog značenja te riječi. Ono urušava samu svrhu konvencije sa posljedicama za sve države koje žele da se zaštite od onih koji pokazuju potpuni prezir prema životu i zakonu. Ako postoji zabrinutos o obavezama država prema Konvenciji o genocidu, on da se ona tiče odgovornosti da se djeluje protiv Hamasove hrabro proglašene agende uništavanja, koja nije tajna i u za koju nema sumnje. Jezik uništenja Hamasove povelje često ponavljaju njegovi lideri, sa ciljem, po riječima člana političkog biroa Hamasa, čišćenja Palestine od prljavštine Jevreja", tvrdi Tal Becker, pravni savjetnik i pravni agent u Međunarodnom sudu pravde, ministarstvo pravde Izraela.

„Zahvalni smo za stav svih zemalja koje su podržale historijsku i časnu poziciju Južnoafričke Republike u podnošenju tužbe protiv nacističke okupacije. Pozivamo Međunarodni sud pravde da ne podlegne pritiscima američkih vlasti koje su saučesnik i odgovorni za nastavak genocidnog rata nad našim narodom u Gazi“, izjavio je Osama Hamdan, viši zvaničnik Hamasa.

Amerikanci, najjači saveznici Izraela, tvrde da za podizanje optužnice za genocid nema osnova. Objašnjenje im se poklapa sa izraelskim. De facto, kao i od 7. oktobra besramno relativiziraju masakr nad 23 i po hiljade Palestinaca, stavljajući živote poginulih Izraelaca na pijadestal nad arapskim komšijama, koje tobože štite i gađaju po Pojasu Gaze samo vojne ciljeve izbjegavajući civile.

„Optužbe da je Izrael čini genocid su neosnovane. Oni koji nasilno napadaju Izrael, koji nastavljaju otvoreno pozivati na uništenje Izraela i masovno ubistvo Jevreja. Genocid je jedan od najužasnijih djela koje bilo koje tijelo ili pojedinac može počiniti. Svaki sukob i okolnosti su drugačiji. Ovakve tvrdnje trebaju biti iznesene  sa pažljivim pogledom na pravo i činjenice. Ove optužbe da Izrael čini genocid su neosnovane. Kad je to rečeno, mi smo jasno rekli Izraelu, da ne samo da se moraju pridržavati međunarodnog humanitarnog prava u svojim operacijama protiv Hamasa, nego moraju poduzeti sve izvodive korake kako bi se spriječila šteta prema civilima“, naglašava Vedant Patel, zamjenik portparol State Departmenta.

Poručeno je sa sudske govornice Međunarodnom sudu pravde da ne padne pod utjecaj američkih vlasti i da sude prema dokazima s terena kojih ima i previše. Ovo je prvi put da se sudi za genocid koji se, maltene prenosi uživo 24 sata na televiziji I na društvenim mrežama. Cijeli svijet vidi šta se dešava, ali samo žali Palestince ili šuti. Šutjeti više nije htjela Južnoafrička Republika – zemlja koja je skoro pola vijeka bila zaglavljena u aparthejdu. Prvi predsjednik te zemlje koji je izabran na izborima za sve građane bez obzira na rasu, Nelson Mandela,  uvijek je ponavljao da se aparthejd događa i Palestincima. Njegova čuvena rečenica da njegov narod neće biti slobodan dok ne budu slobodni Palestinci, ovom tužbom za genocid dobija novi smisao. Izgleda da je Južnoafrička Republika najhrabrija država na svijetu, koja se ne boji suprotstaviti moćnim Jevrejima, ni Zapadu koji se pravi da iz podržava, a zapravo zna da drugačije ne smije. Jer interesi vrte gdje burgija neće.

federalna.ba

Svijet Južna Afrika Izrael