Turski predsjednik Erdogan posjetio reisul-ulemu Kavazovića

Turski predsjednik Erdogan posjetio reisul-ulemu Kavazovića

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas je u novootvorenoj Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice (IZ) na Kovačima posjetio reisul-ulemu Husein-ef. Kavazovića, te se ovom prilikom obratio najvišim vjerskim autoritetima Islamske zajednice.

U svom govoru poručio je kako bosanskohercegovačka ulema ispunjava važnu ulogu, prenoseći islam i druge podučavajući o islamu.

-Turska je uvijek uz vas. Nažalost, Bosna i Hercegovina je bila svjedok genocida u prošlosti, čule su se prijetnje o istrebljenju muslimana, izgubljeno je na hiljade ljudi, šehida. Ali nikada nismo dopustili da se ezani ušute na ovim prostorima. Ova zemlja natopljena krvlju šehida je vaša domovina, a muslimani su istinski dio ovih prostora, te će islam uvijek postojati na ovim prostorima zahvaljući vama - izjavio je Erdogan u amfitetaru Upravne zagrade Rijaseta svečano otvorenoj 28. maja ove godine uz značajnu podršku Generalne direkcije vakufa Republike Turske, koja je osigurala više od preostale dvije trećine potrebnih sredstava za završetak objekta.

Osvrnuvši se na činjenicu da Bosna i Hercegovina prolazi kroz težak period, naglasio je kako ulema treba da bude predvodnik u zajedništvu.

-Vi se uvijek obraćate ljudima, imate težak zadatak, potrebno je da nešto ostvarite. Potrebno je da budemo jedno, da budemo jaki, da budemo braća. Nemojmo zaboraviti da ima onih koji rade protiv nas, žele da nas rasparčaju. Naš Alija Izetbegović je tu, sa šehidima oko sebe, moram da čuvamo njegov emanet, a čuvajući taj emanet, BiH ćemo izvesti na željeni nivo. I danas na sastancima sam kazao da retorika koja stvara tenzije nikome neće biti od koristi. Na ovim prostorima neophodno je širiti poruku mira i suživota. Današnji svijet, više nego ikada, treba da čuje principe islama. Ulemo, vi dajete pravac džematu - naglasio je Erdogan.

Reisul-ulema Kavazović izrazio je zadovoljstvo zbog posjete turskog predsjednika Erdogana, zahvalivši za sve ono što Turska čini za Bosnu i Hercegovinu i muslimane u našoj zemlji.

-Predsjedniče, pred vama je dio naše bosanske uleme. Čini nam veliku čast da ste među nama. Zahvalni smo vam za sve što činite, što za BiH, tako i za muslimanski umet, a naša ulema je došla s velikom radošću da Vas čuje i vidi- kazao je reisul-ulema Kavazović.

Prije posjete Islamskoj zajednici predsjednik Erdogan je održao i niz sastanaka sa zvaničnicima naše države, te na Šehidskom mezarju Kovači proučio Fatihu prvom predsjedniku nezavisne Republike Bosne i hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Posjetom našoj zemlji Erdogan je započeo trodnevnu regionalnu turneju, u okviru koje će boraviti u Srbiji i Hrvatskoj, gdje će u četvrtak, 8. septembra otvoriti Islamski kulturni centar u Sisku, izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), prenosi MINA.

federalna.ba/Fena

Tayyip Erdogan Husein ef. Kavazović
Tayyip Erdogan Tel Aviv Iran Izrael
0 20.04.2024 17:51
Turska izbori opozicija Tayyip Erdogan
0 01.04.2024 08:16
Husein ef. Kavazović Zakon o slobodi vjere Rijaset Islamske zajednice u BiH
0 20.02.2024 11:54