Turski parlament odobrio kandidaturu Finske za pristupanje NATO-u
(Izvor: EPA-EFE/NECATI SAVAS)

Turski parlament odobrio kandidaturu Finske za pristupanje NATO-u

Turski parlament odobrio je u četvrtak kandidaturu Finske za pridruživanje NATO-u. 

Ova nordijska zemlja dobila je službeni "blagoslov" Ankare za zahtjev za pristupanje vojnom savezu, sa 276 glasova "za".

Glasanje obavljeno danas znači da je svih 30 članica NATO-a sada ratificiralo pristupanje Finske, što je uvjet da se pridruži savezu.

Uznemirene ruskom invazijom na Ukrajinu prije godinu dana, Finska i Švedska napustile su svoju desetljećima dugu politiku nesvrstanosti i u maju podnijele zahtjev za članstvo u savezu.

Međutim, Turska, koja je članica NATO-a više od 70 godina, zatražila je od dviju nordijskih zemalja da poduzmu konkretne mjere protiv terorističkih grupa poput PKK-a i terorističke organizacije Fetullah (FETO) kako bi se pridružila savezu.

U junu su Finska i Švedska potpisale memorandum s Turskom kako bi se pozabavile sigurnosnim problemima Ankare, a visoki diplomati i dužnosnici triju zemalja od tada su održali razne sastanke kako bi razgovarali o provedbi trilateralnog sporazuma.

Švedska je u novembru prošle godine usvojila zakon protiv terorizma, nadajući se da će Ankara odobriti kandidaturu Štokholma za pridruživanje NATO-u. Novi zakon, koji stupa na snagu 1. juna, omogućit će vlastima kazneni progon pojedinaca koji podržavaju terorističke grupe.

Ankara je ranije ovog mjeseca poručila da će u parlamentu odobriti proces članstva Finske u NATO-u. Rečeno je da je Finska učinila što je bilo potrebno da dobije članstvo, dok Švedska još ima posla.

Povodom ratificiranja u turskom parlamentu, oglasio se predsjednik Finske Sauli Niinisto na zvaničnom Twitteru.

"Svih 30 članica NATO-a sada je ratificiralo članstvo Finske. Želim zahvaliti svakom od njih na ukazanom povjerenju i podršci. Finska će biti jak i sposoban saveznik, predan sigurnosti Saveza. Finska je sada spremna za ulazak u NATO. Radujemo se što ćemo poželjeti dobrodošlicu Švedskoj da nam se pridruži što je prije moguće", poručio je Niinisto.

federalna.ba/AA

Finska NATO Turska
Željko Komšić BiH Turska
0 07.06.2023 11:41
mlada reprezentacija Turska
0 06.06.2023 11:02
Finska prekoračenje brzine kazna
0 06.06.2023 09:54
Zukan Helez Roman Hlobeň OSBiH Oružane snage BiH NATO
0 05.06.2023 16:59
Rusija vojna vježba NATO
0 05.06.2023 11:09