Turski ministar: Ankara nikad neće prihvatiti namjere Grčke o proširenju teritorijalnih voda

Turski ministar: Ankara nikad neće prihvatiti namjere Grčke o proširenju teritorijalnih voda

Turski ministar odbrane Hulusi Akar ponovio je danas da Ankara nikada neće prihvatiti bilo kakav potez Grčke o proširenju teritorijalnih voda u Egejskom moru.

Govoreći na simpozijumu u Istanbulu o problemima u odnosima Turske sa Grčkom, Akar rekao je i da je Turska odlučna u namjeri da nastavi sa istraživanjem nafte u istočnom Sredozemlju u oblasti za koju smatra da Ankara i kiparski Turci imaju prava.

NATO saveznici i susjedi Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko niza pitanja, uključujući spor o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

Grčka kaže da ima pravo da proširi svoje teritorijalne vode sa sadašnjih šest na 12 nautičkih milja oko svojih egejskih ostrva, a turski parlament još 1995. rekao da bi takva proširenja protumačio kao razlog za proglašenje rata. U januaru je grčki parlament izglasao proširenju voda duž zapadne obale, na drugoj strani zemlje, do 12 milja.

"Iako ne prihvatamo ovu tvrdnju koja zanemaruje međunarodno pravo, principe razuma i logike, Grčka nastoji da dodatno proširi svoj vazdušni prostor snom o proširenju teritorijalnih voda na 12 nautičkih milja", rekao je Akar i ocijenio da su to samo "pusti snovi".

federalna.ba/Beta-AP

Turska Grčka
Svijet Grčka treća doza odobrena treća doza treća vakcina pandemija koronavirus Covid19
0 20.09.2021 20:39
klimatske promjene klima Grčka Kyriakos Mitsotakis Turska
0 19.09.2021 13:28
Turska Grčka Recep Tayyip Erdoğan Kyriakos Mitsotakis
0 19.09.2021 12:39