Turski filmski festival ugrožen optužbama o cenzuri

Turski filmski festival ugrožen optužbama o cenzuri

Najstariji filmski festival u Turskoj je u neizvjesnom previranju pošto su članovi žirija podnijeli ostavke, a filmski stvaraoci povukli svoje radove zbog optužbi o cenzuri.
Producenti i reditelji 27 prijavljenih filmova na Filmskom festivalu Zlatna pomorandža u Antaliji u srijedu su objavili da se povlače, nekoliko dana pošto je 20 članova festivalskog žirija dalo ostavke jer je organizator uklonio jedan dokumentarni film.

"Kanun Hukmu" (Uredba) fokusira se na nastavnika i doktora koji su otpušteni sa posla pod vanrednim stanjem uvedenim u Turskoj poslije pokušaja državnog udara 2016. godine. Direktor Festivala Ahmet Boyacıoğlu rekao je da je taj dokumentarni film uklonjen iz kategorije nacionalnog dokumentarnog filma zbog pravnog postupka koji je u toku protiv jednog od prikazanih ljudi.

"Iz tog razloga je odlučeno da se film isključi iz ovogodišnje selekcije kako se ne bi uticalo na sudski proces i nepristrasnost suda", rekao je on.

Međutim, rediteljka filma Nejla Demirci rekla je da je to "izgovor" i "direktna cenzura". Festival koji se održava od 1963. godine u sredzemnom gradu Antaliji, predstavlja vrhunac turskog kulturnog kalendara. Ove godine bi trebalo da traje od 7. do 14. oktobra.

Demirci je dobila podršku iz cijelog svijeta umjetnosti u Turskoj. "Skupština slobodne umjetnosti" koja predstavlja umjetnike iz mnogih oblasti, opisala je isključenje filma kao "napad na umjetnički izraz i kreativnost i korak ka normalizaciji cenzure u umjetnosti".

Filmski stvaraoci koji su se povukli sa festivala, pozvali su na poštovanje slobode izražavanja.

"Mi to vidimo kao jasnu prijetnju", rekli su u saopštenju. "Samtramo da je neprihvatljivo da se festivali koji u suštini pripadaju društvu, podvrgnu cenzuri".

Više od 130.000 ljudi otpušteno je sa svojih radnih mjesta hitnim dekretima poslije pokušaja državnog udara u julu 2016. godine. Vlasti su saopštile da su te osobe bile povezane sa grupom koja stoji iza puča, ali kritičari navode da je riječ o opštem obračunu s bilo kim koga država smatra protivnikom.

federalna.ba/Beta

Turska filmski festival cenzura