Turski džudisti najuspješniji prvog dana Sarajevo European Opena

Turski džudisti najuspješniji prvog dana Sarajevo European Opena

Prvog takmičarskog dana Sarajevo European Opena 2022 viđene su izuzetno zanimljivije borbe što i nije veliko iznenađenje s obzirom da se rezultati sa tog takmičenja boduju za svjetsku i olimpijsku ranking-listu.

Najuspješniji prvog dana takmičenja bili su turski takmičari sa dva zlata, jednim srebrom i tri bronze, dok su Španci osvojili dvije zlatne, jednu srebrenu i jednu bronzanu medalju.

U kategoriji do 48 kilograma dominirale su džudistkinje Turske. Zlatom se okitila Gulkader Senturk, koja je u finalu savladala zemljakinju Ebru Sahin, dok su bronzane medalje osvojile Merve Azak (Turska) i Melanie Vieu (Francuska).

- Prvo mjesto u konkurenciji takmičarki do 52 kilograma pripalo je reprezentativki Švicarske Binti Ndiayee, dok je u kategoriji od 57 kilograma trijumfovala španska džudistkinja Carla Ubasart Mascaro koja je bila bolja od Italijanke Thauany David Capanni Dias. Hasret Bozkurt (Turska) osvojila je bronzu, kao i Giulia Caggiano (Italija), koja je slavila protiv naše Anđele Samardžić koja je zaradila tri šida. I u kategoriji do 63 kilograma pobijedila je Špankinja. Sarai Padilla Guerrero u finalu je porazila Francuskinju Agathe Devitry. Borba između dvojice Azerbejdžanaca, Samira Piriyeva i Turana Bayramova, odlučila je pobjednika u kategoriji do 60 kilograma, a u golden scoreu slavio je Bayramov. Bronze su pripale Slovencu Davidu Starkelu i Australcu Joshui Katzu. Turčin Ejder Toktay trijumfovao je u konkurenciji džudista do 66 kilograma, a Nijemcu Michelu Adamu pripalo je zlato u kategoriji do 73 kilograma - navode iz Judo saveza BiH. 

Drugog dana Sarajevo European Opena 2022 takmičit će se džudistkinje u kategorijama do -70 kg, -78 kg i +78 kilograma, kao i džudisti u konkurenciji do -81, - 90 i -100 kg te u apsolutnoj kategoriji (+100 kg).

Program drugog dana takmičenja koje se održava u Areni Hills na Ilidži, a koje po drugi put organizuje Judo savez Bosne i Hercegovine, počinje u 9.00 sati, dok finalni blok počinje u 16.00 sati.

federalna.ba/Fena

džudo judo Sarajevo European Open 2022