Turska: Potvrđena kazna političarki zbog uvrede predsjednika
(Izvor: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

Turska: Potvrđena kazna političarki zbog uvrede predsjednika

Najviši sud u Turskoj potvrdio je presudu i kaznu vodećoj opozicionoj političarki Canan Kaftancıoğlu zbog uvrede predsjednika države, navodi se u danas objavljenoj odluci.

Kaftancıoğlu predvodi istanbulski odbor glavne opozicione Republikanske narodne stranke /CHP/ i ubraja se među njene najistaknutije članove.

Ona je 2019. godina imala važnu ulogu na opštinskim izborima u Istanbulu, kada je CHP dobila mjesto gradonačelnika. Stranka pravde i razvoja /AK/ predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njeni islamistički prethodnici držali su taj položaj 25 godina.

Kaftancıoğlu je kasnije osuđena prema tri tačke za uvredu predsjednika, državnog zvaničnika i države, kao i prema dvije tačke za širenje terorističke propagande nakon serije objava na "Twitteru" u kojima je kritikovala Erdogana. Osuđena je na 10 godina zatvora.

CHP se žalila na presudu Kasacionom sudu, koji je odbacio dvije tačke za propagandu, ali je podržao ostale tri. Kazna je smanjena Kaftancıoğlu na četiri godine, 11 mjeseci i 20 dana.

Prema zakonu u Turskoj, kazne kraće od pet godina su uslovne, a dva pravna stručnjaka rekla su Reutersu da Kaftancıoğlu, koja do sada nije bila iza rešetaka, neće ići u zatvor.

Ona je nakon objavljivanja odluke Kasacionog suda rekla u video-snimku na "Twitteru" da će nastaviti da se zalaže "za pravdu za svih 84 miliona ljudi u Turskoj".

federalna.ba/Srna

Turska sud Recep Tayyip Erdoğan Canan Kaftancıoğlu
Emmanuel Macron NATO Finska Švedska Turska
0 26.05.2022 19:24
Turska anadolski leopard
0 26.05.2022 11:12
NATO Turska Švedska Finska
0 25.05.2022 13:23