Turska policija uhapsila australijskog "kralja droge"
(Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske)

Turska policija uhapsila australijskog "kralja droge"

Turska je saopštila danas da je uhvatila Hakana Ayika, najvećeg bjegunca traženog u Australiji zbog krijumčarenja droge, zajedno sa još 36 lica umiješanih u međunarodni lanac organizovanog kriminala. Ove osobe su i na listama traženih u SAD i Novom Zelandu.

Ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja izjavio je da je akcija u Istanbulu bila usmjerena na naoružanu motociklističku grupu "Comanchero" za koju je rekao da je navodno umiješana u trgovinu drogom, ubistvo iz nehata, pljačku i pranje novca širom svijeta. Ayik, koji je u Australiji prozvan za "gangstera sa `Faceboka`", je duže od decenije na listi najtraženijih u državi Novi Južni Wales zbog "isporuka velikih komercijalnih količina droge".

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je Ayik nesvjesno pomogao vlastima da prate i uhapse stotine osumnjičenih kriminalaca posljednjih godina jer je koristio telefonsku aplikaciju koju vodi FBI. Jerlikaja je na platformi "X" napisao da je Ayik bio na čelu kriminalne grupe  najmanje od prošle godine. Turska policija je navodno zaplijenila imovinu u vrijednosti od 4,5 milijardi turskih iira (246,7 miliona dolara), uključujući "bankovne račune, nekretnine, vozila i partnerske dionice 22 kompanije" od 55 osoba.

Glavni javni tužilac Istanbula podnio je tužbu protiv motociklističke grupe "Comanchero" navodeći da je ona oprala svoju imovinu u Turskoj.

Jerlikaja je saopštio da je trgovina drogom kojom se grupa bavila obuhvatila Južnu Ameriku, Australiju, Holandiju, Hong Kong, Južnu Koreju i Južnoafričku Republiku.

federalna.ba/Srna

Turska Australija kralj droge