Turković: Zakazati sjednicu VM BiH i donijeti odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti

Turković: Zakazati sjednicu VM BiH i donijeti odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zatražila je još jednom od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da do petka 8. jula zakaže sjednicu na kojoj bi se donijela odluka o proglašenju 11. jula Danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

- Predsjedavajućem Tegeltiji, koji je odbio da tu odluku stavi na dnevni red prošle sjednice Vijeća ministara BiH, upućene su tri urgencije sa istim zahtjevom, ali odluka nije stavljena na dnevni red.

U međuvremenu je zakazana još jedna telefonska sjednica sutra, ali ponovo prijedlog nije uvršten, što ukazuje na svjesno blokiranje ovog prijedloga - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

- Podsjećam vas, još jednom, da je genocid u Srebrenici sudski dokazana i potvrđena činjenica, te da bi proglašavanjem Dana žalosti Vijeće ministara iskazalo elementarno poštivanje prema žrtvama i članovima porodica žrtava. Odbijanje ovog prijedloga i negiranje tih činjenica dokaz je podrške počiniocima genocida – navela je ministrica Turković.

federalna.ba/Fena

Bisera Turković Vijeće ministara
Bisera Turković Bosna i Hercegovina
0 02.08.2022 11:20
Bisera Turković Mađarska
0 27.07.2022 18:09
Bisera Turković Christian Schmidt
0 25.07.2022 14:41
Bisera Turković Peter Beyer BiH Njemačka Bundestag
0 21.07.2022 18:30