Turković: Vijeće ministara BiH ne može biti poligon za političke predstave
(Izvor: Arhiva)

Turković: Vijeće ministara BiH ne može biti poligon za političke predstave

Rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, još nije deblokiran, iako je sjednica održana, zbog čega je s dnevnog reda skinuto razmatranje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) kako on ne bi bio odbijen.

Kazala je to ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, dodajući da je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija povukao sve tačke dnevnog reda koje su predložili ministri iz reda Srba i unaprijed dao do znanja da će glasanjem protiv onemogućiti usvajanje važnih odluka za bh. građane i cijelu državu.

- Bojim se da je današnja sjednica bila neuspio pokušaj da se u ovoj atmosferi odbije usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO, kojeg je ranije usvojila Komisija za saradnju s NATO-om u kojoj su bili članovi iz reda sva tri konstitutivna naroda - podvukla je.

Kaže da se takav scenario morao izbjeći i spasiti šansa da se donese ispravna odluka te je zatraženo da se i ANP skine s dnevnog reda današnje sjednice koju je sazvao Tegeltija, kadar SNSD-a, partije koja odbija učestvovati u radu bh. institucija od kraja jula kada su na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

- Nema nikakvog opravdanog razloga zbog čega bi ministri iz reda Srba danas bili protiv usvajanja ANP-a, a najavili su da će glasati protiv. Puko sastajanje bez ozbiljne intencije i efikasnog djelovanja u interesu građana izigravanje je povjerenja koje smo dobili u parlamentu BiH - ocijenila je Turković.

Smatra da se ne smije dozvoliti da se Vijeće ministara BiH pretvori u poligon za političke predstave i obmanu građana, pred ministrima je, kaže, ozbiljan posao zbog čega ne želi pristati da budu "ničiji paravan za secesionističke avanture koje su osuđene na propast".

Pred Vijećem ministara je više od 400 tačaka dnevnog reda kojima je potrebno pristupiti apsolutno odgovorno i ozbiljno, bez ultimatuma i bilo kakvih političkih ucjena te donositi odluke u interesu građana, a ne po nečijem političkom diktatu, zaključila je Turković.

federalna.ba/Fena

Bisera Turković Vijeće ministara Zoran Tegeltija
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Vijeće ministara
0 13.05.2024 17:02
Vijeće ministara sjednica Trgovska gora
0 13.05.2024 09:45
Vijeće ministara migranti granica
0 04.04.2024 08:10
elektronski potpis Edin Forto Zoran Tegeltija Vlada KS
0 28.03.2024 12:03
Vijeće ministara Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Zakon o sudovima
0 11.03.2024 19:53