Turković se u Singapuru sastala s predsjednicom Yacob
(Izvor: AA)

Turković se u Singapuru sastala s predsjednicom Yacob

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković boravi u posjeti Republici Singapur, gdje se jučer sastala sa predsjednicom Halimah Yacob.

U okviru radne posjete, a povodom 30. godišnjice singapurskog priznanja Bosne i Hercegovine, ministrica Turković je održala sastanke i s drugim zvaničnicima Singapura, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković je na sastanku s predsjednicom Yacob istakla da su “naše zemlje multietničke i multireligijske te da je važno u daljnjem jačanju bilateralnih odnosa prenositi pozitivna iskustva i prakse u Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je Singapur jedna od najrazvijenijih zemalja u svijetu“.

Ministrica je upoznala sagovornicu sa potencijalima BiH, trenutnim izazovima s kojima se suočava, ističući problem neprihvatanja sudskih presuda, što dovodi do negiranja genocida u Srebrenici i veličanja ratnih zločinaca.

Yacob je istakla da dvije države imaju prijateljske odnose od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1. novembra 1995. godine. Navela je da su Bosna i Hercegovina i Singapur multikulturalne zemlje te naglasila važnost izgradnje kohezivnih društava i zaštite zajedničkih prostora za sve, bez obzira na rasu, jezik ili religiju.

Na sastanku je razgovarano i o važnosti ekonomskog razvoja, saradnje u oblasti obrazovanja i razmjene studenata i mladih. Također, razmijenjena su mišljenja i o ratu u Ukrajini, te posljedicama rata u cijelom svijetu.

U okviru posjete Singapuru, Turković se sastala i sa višom državnom ministricom u Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu nacionalnog razvoja Sim Ann, koja je ujedno i članica državnog parlamenta. Istaknuta je važnost uspostavljanja bilateralnih konsultacija, tokom kojih će se definisati oblasti od zajedničkog interesa, te su naglašene mogućnosti saradnje u oblastima proizvodnje hrane, jačanja trgovinske razmjene i namjenske industrije.

Turković je održala sastanak i sa državnom ministricom za Ministarstvo trgovine i industrije i Ministarstvo kulture, zajednice i omladine, članicom državnog parlamenta Low Yen Ling. Turković je istakla važnost jačanja trgovinske razmjene, te naglasila da postoje brojne oblasti za singapurske kompanije da investiraju u Bosnu i Hercegovinu, napominjući potencijale i prednosti bh. tržišta, zaključeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

federalna.ba/AA

Bisera Turković Singapur Halimah Yacob
Bisera Turković Hossein Amir-Abdollahian Iran BiH
0 06.12.2022 12:50
NATO Jens Stoltenberg Bisera Turković
0 30.11.2022 20:12
Denis Bećirović BiH Bisera Turković
0 18.11.2022 20:23
Bisera Turković Istanbul eksplozija Turska
0 13.11.2022 18:22