Turković s Beyerom razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH
(Izvor: VMBiH)

Turković s Beyerom razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas se sastala sa zastupnikom njemačkog Bundestaga Peterom Beyerom, te razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je pozdravila Rezoluciju o BiH, koja je nedavno usvojena u Bundestagu, što predstavlja snažnu podršku Njemačke našoj zemlji, te istakla da je važno što su u ovom dokumentu prepoznati i označeni kočničari napretka Bosne i Hercegovine.

Ponovljena je važnost dobijanja kandidatskog statusa do kraja ove godine, što bi predstavljalo snažan signal za sve građane naše zemlje o budućem članstvu u EU, ali istovremeno bi smanjilo negativne strane uticaje u Bosni i Hercegovini.

U kontekstu rasprava o Izbornom zakonu, ministrica je istaknula da je nephodno svim građanima u BiH omogućiti jednaka prava u izbornom procesu, što će uključivati presude Evropskog suda za ljudska prava, te da nisu prihvatljive bilo kakve izmjene koje će dodatno produbiti podjele i diskriminirati građane.

Zbog blokada i opstrukcija u radu državnih institucija, naglašeno je, samo u Vijeću ministara BiH na usvajanje čeka više od 800 različitih predmeta, među kojima su mnogi važni dokumenti za napredak naše zemlje i poboljšanje životnog standarda građana - saopćeno je iz MVP BiH.

Zastupnik Beyer je član Odbora za vanjske poslove Bundestaga i specijalni izvjestilac poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu za transatlantske odnose, zapadni Balkan, EU proširenje i svemirsku politiku.

federalna.ba/Fena

Bisera Turković Peter Beyer BiH Njemačka Bundestag