Turković: Politički motivirane opstrukcije idu na štetu građana BiH
(Izvor: Arhiva)

Turković: Politički motivirane opstrukcije idu na štetu građana BiH

Vijeće ministara BiH danas, nažalost, zbog politički motiviranih opstrukcija, nije donijelo odluke u interesu građana Bosne i Hercegovine.

Propuštena je historijska šansa da ublažimo negativne posljedice pandemije koronavirusa na turistički sektor. Odgovornost za milionske štete je na ministrima koji su se usprotivili prijedlogu za olakšavanje viznog režima ua UK, Irsku i Kraljevinu Saudijsku Arabiju koji je naišao na podršku iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ne mogu pronaći nikakvo opravdanje za ovakav čin. Ali, ovo je možda najbolji odgovor na pitanje zbog čega Bosna i Hercegovina ne napreduje brže i zbog čega je još toliko izazova pred nama.

Bezrazložne, neopravdane i očito zlonamjerne opstrukcije došle su od ministara iz HDZ, posebno ministra Grubeše kojemu, recimo, prije nešto više od dvije godine nije bio problem pomoći osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću da ode u Hrvatsku na odsluženje kazne, ali jeste bio problem pomoći građanima ove zemlje.

Javnost mora znati da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH, nakon ovakvih sramotnih opstrukcija, razmotriti sve druge zakonske mogućnosti kojima bi ubrzali ili olakšali izdavanje viza za turiste koji žele doći u BiH, kako bi spasili što se spasiti može.

Spremni smo hitno kadrovski ojačati ambasade te pronaći i druge modalitete u skladu sa zakonom. Ali, ne možemo se oteti dojmu da je nekome cilj bio da se onemogući ekonomski oporavak BiH, kaže se u saopćenju ministrice Turković.

federalna.ba

Bisera Turković Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
Bisera Turković Crna Gora Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 17.06.2021 23:56
SEECP Bisera Turković ministri vanjskih poslova
0 17.06.2021 11:05
Bisera Turković Sanja Vulić zajednička sjednica pitanja Vijeće ministara BiH
0 16.06.2021 13:44
GPBiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 12.06.2021 12:37
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine vizni režim
0 11.06.2021 14:11
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Trgovska gora
0 11.06.2021 09:00