Turković: Naši susjedi ne bi trebali da odlučuju o izborima u BiH
(Izvor: AA)

Turković: Naši susjedi ne bi trebali da odlučuju o izborima u BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, nakon reakcija na odluku Centralne izborne komisije BiH koja je donijela odluku o raspisivanju izbora za oktobar, poručila je da "naši susjedi ne bi trebali da odlučuju ni na koji način o izborima koji se dešavaju u njihovoj susjednoj zemlji".

Turković je govorila o reakcijama nakon što je Centralna izborna komisija BiH donijela odluku o rasoisivanju izbora za oktobar, posebno onim koje su došle iz Hrvatske.

Naime, hrvatski predsjednik Zoran Milanović uputio je prije nekoliko dana dopis predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću u kojemu mu predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Predlaže sazivanje sjednice VNS-a zbog, kako se navodi, "opasnosti da Hrvati u BiH neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti te izgubiti ravnopravnost i ustavna prava budući da se izbori u toj državi planiraju provesti po postojećem diskriminatornom Izbornom zakonu koji će Hrvatima onemogućiti legitiman izbor svojih predstavnika u tijela vlasti".

"To je pitanje o kojem se u posljednje vrijeme intenzivno raspravlja ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u zemljama u okruženju", kazala je Turković.

Mišljenja je da je suštinski bitno da se ispoštuje zakon ove zemlje, da su izbori raspisani na osnovu zakona, da je Izborna komisija na osnovu zakona odredila datum.

"Zaista, naši susjedi ne bi trebali da odlučuju ni na koji način o izborima koji se dešavaju u njihovoj susjednoj zemlji isto kao što ni mi nemamo pravo da donosimo svoje sudove o internim stvarima svake zemlje. Razumijem da postoji određen navijački element. Razumijem i to da postoje određene tendencije ne samo danas, nego historijske, ali se mora prihvatiti da je Bosna i Hercegovina nezavisna i suverena zemlja i da odlučuje o svojim unutrašnjim stvarima na osnovu zakona, propisa i pravila koji su prihvaćeni od državljana ove zemlje, koje su donijele institucije ove zemlje i mi ćemo tako i nastaviti da radimo, bez obzira na navijačke pokušaje koji mogu dolaziti sa lijeve ili desne strane", poručila je Turković.

federalna.ba/AA

Bisera Turković izbori BiH
sport Mediteranske igre Nejra Sipović Hamza Turulja BiH
0 27.06.2022 08:41
mažoretkinje BiH Tomislavgrad Svjetsko mažoret prvenstvo
0 26.06.2022 11:01
Bisera Turković Arthur Erken
0 24.06.2022 20:08
Michelle Bachelet Ljudska prava BiH
0 24.06.2022 14:15