Turković nakon susreta s iranskim ministrom: Iran je partner i prijatelj

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se s iranskim ministrom vanjskih poslova  Hosseinom Amir-Abdollahianom. Od ovog sastanka najprije su se ogradili svi hrvatski zvaničnici u Ministarstvu, a potom je naglo otkazan susret iranskog ministra sa članovima kolegija oba doba državnog parlamenta. S ministrom vanjskih poslova Irana sastao se samo dopredsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović. Podsjećamo, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda BiH je bila jedina evropska zemlja koja nije podržala rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran. Ovaj potez Svena Alkalaja, koji u UN-u predstavlja BiH, odmah su osudile brojne evropske ambasade u BiH. Velika je ovo kritika upućena našoj zemlji, posebno zbog činjenice da je
slijeđenje politika EU jedan od preduslova za našu zemlju ukoliko želimo biti dio ove zajednice.

Iran je prijateljska država sa kojom narodi i građani Bosne i Hercegovine gaje posebne odnose, rekla je ministrica Turković nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran.

"Sa ministrom Amir-Abdollahianom razgovarala sam o svim pitanjima od zajedničkog interesa ne samo kada su u pitanju odnosi dviju država nego i kada je riječ o regionalnim i globalnim pitanjima", kazala je Turković te dodala:

"Upoznala sam našeg gosta da Bosna i Hercegovina želi uspostavljanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama kako u susjedstvu tako i šire. Zalažemo se za izgradnju međudržavnih odnosa baziranih na poštovanju međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda. Vjerujemo da se svi problemi mogu i moraju rješavati dijalogom. To je moguće ukoliko postoji politička volja i iskrenost."

Govoreći o stereotipima Turković se tokom konferencije za novinare pokrila crnom maramom

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković se danas tokom zajedničke konferencije za novinare sa šefom iranske diplomatije Hoseinom Amirom Abdolahijanom na trenutak prekrila crnom maramom."Zamislite da sam vam se ja danas obratila ovako pokrivena. Kakva bi bila vaša percepcija, ka...

Podsjetila je da je Iran uvijek podržavao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"Iran je naš partner i prijatelj i jedna od država koja je uvijek nedvosmisleno podržavala teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Pružili su nam pomoć u vrijeme odbrane i izgradnje BiH, na čemu im ostajemo zahvalni", istakla je Turković.

Bh. ministrica je dodala da je vanjskopolitička pozicija Bosne i Hercegovine vrlo jasna.

"Mi smo mala zemlja koja je odabrala euroatlantski put kao svoj ključni vanjskopolitički cilj. Taj put nije uvijek jednostavan, i od nas se traži principijelnost koja nije uvijek laka", rekla je Turković.

Istakla je da je sa Amir-Abdollahianom razgovarala i o energetskoj krizi u svijetu, rastućoj inflaciji i mogućnosti alternativnih izvora i ugovora za snabdijevanje gasom.

Naglasila je također da je prioritet BiH postizanje kandidatskog statusa u Evropskoj uniji kao i približavanje članstvu u NATO savezu.

"Smatramo da nam trenutne okolnosti daju za pravo da vjerujemo kako i u unutar EU-a može doći do punog razumijevanja koliko je bitan takav korak i koliko bi on značio za stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine i regiona", navela je Turković.

Na kraju je istakla da je šefa iranske diplomatije upoznala sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, posebno o procesu formiranja vlasti nakon općih izbora.

Ministar vanjskih poslova Irana u Sarajevu: U najtežim vremenima smo bili uz BiH i nastavljamo na tom putu

Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji Bosne i Hercegovine i na tom putu pružanja podrške će ostati, izjavio je u utorak u Sarajevu iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Iranski ministar je izjavio da njegova država Bosnu i Hercegovinu tradicionalno smatra prijateljskom i da će, kao i dosad, i u budućnosti biti uz BiH i njene građane.

"Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji BiH i na tom putu pružanja podrške BiH će i dalje biti. Bez sumnje, naš pristup se ogleda u podržavanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH i mirnom suživotu svih njenih naroda", rekao je Hossein Amir-Abdollahian.

Osvrnuo se i na nedavno održane opšte izbore u BiH i izrazio nadu da će novoizabrana vlast u BiH poduzeti mjere i koračati u pravcu stabilnosti države.

Istakao je da je s bh. ministricom danas dogovorio da se što prije održi sastanak zajedničkog ekonomskog komiteta dviju zemalja, kojom prilikom će biti razmotrena sva pitanja za nastavak saradnje.

"Drago nam je da je u periodu nakon pandemije koronavirusa došlo do povećanja obima trgovinske razmjene između dviju zemalja u vrijednosti od 53 posto", rekao je iranski ministar.

Kako je kazao, na sastanku sa Turković razgovarao je i o primjeni sankcija prema Iranu, u sklopu nuklearnog sporazuma, kao i ratu u Ukrajini.

"Ponovili smo da se protivimo ratu u Ukrajini, kao što se protivimo nastavku oružanih sukoba u nekim drugim dijelovima svijeta. Gospođi Turković sam prezentirao objašnjenja o postupcima SAD-a i nekih drugih zapadnih zemalja protiv Islamske Republike Iran u nekim oblastima, poput ljudskih prava. Nažalost, svjedoci smo tih postupaka od SAD-a po tom pitanju kojima se krše postojeći standardi u svijetu", rekao je Hossein Amir-Abdollahian.

Govoreći o dešavanjima u njegovoj zemlji, gdje su posljednjih sedmica održani mnogobrojni antivladini protesti, iranski ministar je istakao da se radi o "vrhuncu stranog uplitanja i planiranog terora".

"Amerikanci žele naftu, energente Irana i zato su pokrenuli kampanju. Ono što se govori putem medija ne odgovara stvarnoj slici", rekao je šef iranske diplomatije, demantirajući informacije da je u njegovoj zemlji posljednjih sedmica na protestima stradao veliki broj građana.

federalna.ba/AA

Bisera Turković Hossein Amir-Abdollahian Iran BiH
Iran Ali Hamnei pomilovanje
0 05.02.2023 15:08
BiH tenis
0 04.02.2023 17:52
Sandi Dizdarević BiH sigurnosna situacija
0 03.02.2023 17:42