Turković - Marsudi: Finalizirati sporazume između BiH i Indonezije

Turković - Marsudi: Finalizirati sporazume između BiH i Indonezije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Džakarti s ministricom vanjskih poslova Republike Indonezije Retno Marsudi.

Na početku razgovora, Turković je podsjetila da se prošlog mjeseca navršilo 30 godina od priznanja nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine od Indonezije, te zahvalila za kontinuiranu pomoć i podršku u posljednje tri decenije.

Posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje, a Turković je predstavila potencijale i prednosti bh. tržišta, dodajući da Bosna i Hercegovina više od 70 posto svojih proizvoda izvozi u EU, što predstavlja veliku šansu za investitore.

Napomenula je da Bosna i Hercegovina, iako mala zemlja, ima kvalitetnu metalsku, drvnu, prehrambenu, namjensku i hemijsku industriju u kojima se može ostvariti veća buduća saradnja. Razgovarano je i o mogućnostima izvoza proizvoda sa halal certifikatom iz BiH, unaprjeđenju avio saobraćaja, energetskom sektoru, te povezivanju privrednika i privrednih komora dvije zemlje.

Sagovornice su ocijenile da je važno finalizirati sporazume između dvije zemlje, koje su u različitim procedurama, koji će dodatno doprinijeti jačanju naših odnosa. Također, razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima.

Marsudi je kazala da Indonezija i Bosna i Hercegovina imaju duboke i jake veze, te da je opredijeljena za rast saradnje, a u fokusu će biti ekonomija, obrazovanje, kultura i druge oblasti.  Istakla je i važnost povezivanja investitora, biznis sektora, ali i privrednih komora.

Tokom sastanka su razmijenjena mišljenja i o ratu u Ukrajini, te ekonomskim i sigurnosnim posljedicama koje se osjete u cijelom svijetu.

Marsudi je informirala Turković o indonežanskom predsjedavanju grupom G-20, koju čini 20 najrazvijenijih zemalja u svijetu te izazovima sa kojima se ta zemlja suočava.

Razgovarano je i o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, predstojećim izborima.

Turković je zahvalila Republici Indoneziji za podršku tokom usvajanja Rezolucije o BiH na zasjedanju OIC-a, u martu ove godine.

U okviru posjete toj prijateljskoj zemlji, Turković i delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sastat će se i sa drugim visokim zvaničnicima Indonezije, s kojima će razgovarati o unaprjeđenju i jačanju saradnje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

federalna.ba/Fena

Bisera Turković Indonezija Retno Marsudi
Bisera Turković Lana Pudar diplomatski pasoš
0 18.08.2022 11:54
Ministarstvo vanjskih poslova BiH Bisera Turković
0 17.08.2022 12:07
Bisera Turković Bosna i Hercegovina
0 16.08.2022 12:49
Jens Stoltenberg Milorad Dodik Bisera Turković
0 14.08.2022 10:16
zemljotres Indonezija
0 14.08.2022 09:40
Bisera Turković Cetinje Crna Gora pucnjava
0 12.08.2022 21:56