Turković i Truss: Istaknuta čvrsta podrška Ujedinjenog Kraljevstva BiH
(Izvor: Twitter)

Turković i Truss: Istaknuta čvrsta podrška Ujedinjenog Kraljevstva BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas u Londonu o najaktuelnijim pitanjima u regiji s ministrima vanjskih poslova država zapadnog Balkana, a susret je predvođen britanskom ministricom vanjskih poslova Elizabeth Truss.

Turković kaže da je istaknuta čvrsta podrška Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i njenom napretku te da su razmotrena posljednja dešavanja u BiH i regiji.

Sastanku je prisustvovao i novi specijalni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan Stuart Peach, koji bi uskoro trebao doputovati u posjetu BiH, a susretu u Lancaster House prisustvovao je i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar te drugi zvaničnici.

Turković je posebno naglasila da nema stabilnog Balkana i Evrope bez mirne i stabilne Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njenom službenom Twitter nalogu.

Ministrica Turković tokom posjete Londonu susrela se i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom, koji je i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

U fokusu sastanka bila je situacija u Bosni i Hercegovini i regiji, a Turković je izrazila zabrinutost zbog blokade evropskog puta i ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dodajući da evropska budućnost BiH nema alternativu zbog čega se očekuje snažan odgovor međunarodne zajednice.

federalna.ba/Fena

Bisera Turković Elizabeth Truss
Bisera Turković Mevlüt Çavuşoğlu
0 16.01.2023 11:11
Američka ambasada Milorad Dodik Bisera Turković
0 14.01.2023 15:20
Naša stranka Milorad Dodik Sabina Ćudić Edin Forto Bisera Turković
0 14.01.2023 10:23