Turković: BiH mora ući u NATO što je prije moguće

Turković: BiH mora ući u NATO što je prije moguće

Bosna i Hercegovina se mora bez odgađanja pridružiti NATO savezu, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković za američki sedmični magazin 'Newsweek'.
 
U svom osvrtu na situaciju u BiH ministrica Turković je pozvala SAD da pruži podršku Bosni i Hercegovini na što bržem ulasku u NATO savez kako bi što prije izašla iz političke krize između etničkih skupina u zemlji koja prijeti ponovnom rasplamsavanju rata.
 
Napetosti među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima – tri najveće etničke skupine – mogu urušiti sistem podjele vlasti usvojen 1995. godine Daytonskim sporazumom koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, piše Newsweek.
 
S obzirom na to da se Rusija – koja tradicionalno podržava srpsko stanovništvo regije – nadvija nad teškoćama u BiH, ministrica Turković izjavila je da su dugogodišnja nastojanja zemlje za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji hitnija nego ikad.
 
- Kriza u kojoj se trenutno nalazimo možda je najbolji pokazatelj zašto Bosna i Hercegovina treba što prije ući u sigurnosni savez, koji će trajno garantovati mir u ovom dijelu svijeta - rekla je Turković.

Sistem koji je postavljen Daytonskim sporazumom iz 1995. godine spriječio je brutalni rat iz 1990-ih, ali je prema kritičarima također učvrstio etničke podjele koje su potaknule prošle sukobe.
 
Bosna i Hercegovina se sastoji od dva dijela Republika Srpska u kojoj dominiraju etnički Srbi i Federacija Bosne i Hercegovine u kojoj dominiraju Hrvati i Bošnjaci. Na čelu zemlje je tročlano predsjedništvo s po jednim iz svake od glavnih etničkih skupina.
 
Milorad Dodik je predstavnik iz srpskog reda naroda. Posljednjih mjeseci, on se koristi svim mogućim mehanizmima kako bi predstavio BiH kao "nemoguću" i "propalu" zemlju.
 
Dodik također prijeti povlačenjem Republike Srpske iz državnih institucija, uključujući i oružane snage. Prijetnja formiranjem vojske etničkih Srba dovoljna je da se sva zvona za uzbunu upale širom Balkana.
 
U tim svojim izjavam čini se da računa na daljnju potporu Moskve. Kad je prošlog mjeseca prijetio da će oružane snage BiH izbaciti iz Republike Srpske, Dodik je rekao da ima "prijatelje" koji bi podržali takvu operaciju - očito se misli na Srbiju i Rusiju.
 
Moskva se također uključila u izravnije miješanje. Mandat mirovnih snaga EU-a od 700 pripadnika u BiH trebalo je obnoviti u Vijeću sigurnosti UN-a ove sedmice, prijedlogu kojem je Moskva prijetila da će se usprotiviti prije nego što je na kraju ipak pristala da se obnovi mandat.
 
Za NATO i EU nestabilnost u BiH znači otvorena vrata za Rusiju.
 
Turković je za Newsweek rekla da Bosna i Hercegovina teži dobrim odnosima sa svim zemljama, uključujući i Rusiju. Ali, dodala je da to nije razlog da se ne poštuje odluka BiH da gleda na zapad, a ne na istok.
 
- Rusija je jasno dala do znanja da ne podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u i mi smo toga svjesni - rekla je Turković.
 
Međutim, BiH je suverena i nezavisna država i imamo demokratske institucije koje odlučuju o našoj budućnosti na temelju volje naroda. Zakoni i strateški dokumenti Bosne i Hercegovine predviđaju buduće članstvo u NATO-u.
 
- Želim vjerovati da i Ruska Federacija ima takve namjere i da je spremna poštovati Daytonski mirovni sporazum, institucije, demokratiju i volju građana Bosne i Hercegovine – rekla je ona.
 
Ministrica vanjskih poslova BiH je izjavila da trenutne napetosti unutar zemlje, iako ozbiljne, ne bi trebale potkopati 25 godina mira i razvoja.

federalna.ba/Fena
 
- Bosna i Hercegovina je prešla dug put od završetka rata 90-ih godina. Vidjeli smo više od 25 godina napretka koji je za sobom povlačio teške kompromise, reforme i milijarde dolara uloženih, uključujući i od međunarodne zajednice za obnovu i provedbu mira – rekla je ona.
 
Turković je rekla da će angažman SAD-a biti od vitalnog značaja za sprječavanje krize.
 
- Pozdravljamo jaču i intenzivniju ulogu SAD-a na Balkanu - rekla je.
 
Za nestabilnost je okrivila oportunističku antizapadnu politiku.
 
- Razlike u Bosni i Hercegovini nisu problem, problem je vrlo konkretna, jasna i identificirana politika koja ne želi da Bosna i Hercegovina dođe u nepovratnu fazu na putu ka članstvu u EU i NATO-u – ministrica vanjskih poslova BiH je izjavila.
 
Ona smatra da bi članstvo u NATO-u i EU jednom zauvijek pokopalo ratne genocidne ciljeve nekih da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i podijele je između susjednih država.

Bisera Turković