Turistička zajednica KS osigurala više od 800.000 KM za oporavak turizma

Turistička zajednica KS osigurala više od 800.000 KM za oporavak turizma

Turistička zajednica Kantona Sarajevo raspisala je dva javna poziva za sufinansiranje i podršku projektima koji će doprinijeti razvoju i unapređenju turističke ponude i potencijala, ponuditi dodatne sadržaje za lokalnu zajednicu, turiste i građane, te osigurati produžetak trajanja zimske turističke sezone u Kantonu Sarajevo.

Ukupna vrijednost sredstava namijenjenih za podršku projekata iznosi 807.000 KM.

Na taj način Turistička zajednica KS nastavlja s aktivnostima usmjerenim na oporavak turizma i privrede, te pruža podršku i direktnu pomoć subjektima čije su djelatnosti, programske aktivnosti i projekti usmjereni na razvoj, unapređenje i promociju turizma.

Turistička zajednica KS sufinansirat će projekte iz oblasti turizma, kulture, sporta, zabave, edukacije, gastronomije, ekologije i praznične iluminacije i dekoracije.

Javni poziv "Zimski kalendar dešavanja" u vrijednosti 200.000 KM kreiran je s ciljem poticaja razvoja i obogaćivanja turističke ponude Kantona Sarajevo na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću tokom predstojeće zimske sezone. Kreiranjem zimskog kalendara dešavanja na otvorenom, a poštujući epidemiološke mjere i preporuke, kao i trendove u turizmu koji su usmjereni na razvoj outdoor potencijala, Turistička zajednica KS nastoji vratiti Sarajevu olimpijski duh, te pozicionirati i promovirati naše olimpijske planine kao poželjne turističke destinacije.

Javni poziv "Sarajevo Winter Fest" namijenjen je za programe i projekte čijom realizacijom se razvijaju nove turističke inicijative, ideje i proizvodi, a koji će turistima i građanima ponuditi zanimljive sadržaje i bogat program dešavanja tokom cijele zime na više lokacija koje će biti okićene i uređene u prazničnom duhu. Ukupan iznos sredstava izdvojenih za "Sarajevo Winter Fest" iznosi 607.000 KM.

Kroz segment namijenjen jedinicama lokalne samouprave i preduzećima čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, a koji u svojim programima osiguravaju dodatne sadržaje za lokalnu zajednicu, obogaćuju turističku ponudu i razvijaju nove turističke potencijale, bit će sufinansirani projekti praznične iluminacije i dekoracije, a sredstva su obezbijeđena u iznosu 240.000 KM.

Sredstva od 367.000 KM namijenjena su pravnim i fizičkim osobama (obrtima) koja su registrirana za obavljanje turističke djelatnosti ili koja provode projekte i aktivnosti usmjerene na razvoj, unapređenje i promociju turizma Kantona Sarajevo, saopćeno je iz TZKS.

federalna.ba/Fena

Kanton Sarajevo turizam
Sarajevo City Card Sarajevo turizam BiH
0 11.08.2022 18:52
Blidinje Federalni radio turizam
0 09.08.2022 16:51