videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Turci žele pronaći partnere i ulagati u BiH

Kantonalnu privrednu komoru Tuzla danas je posjetila privredna delegacija Turske.  Turski privrednici koji su okupljeni u Asocijaciji izvoznika iz istočne crnomorske oblasti u okviru posjete nekolicini zemalja na području bivše Jugoslavije izrazili su spremnost sarađivati i sa poslovnim partnerima sa ovih prostora.

Saradnja bi ovoga puta bila intenzivirana u oblasti građevinarstva, uspostavljanju veza sa ovim sektorom na našim prostorima, kao i pronalasku partnera, potrebnih za rad u ovim oblastima i u našoj zemlji, ali i u Turskoj, odnosno crnomorskoj oblasti.

«Došli smo u Tuzlu da započnemo neke projekte i da ih završimo. Radimo na tome. Posjetu nastavljamo u Sarajevu. Cilj nam je pronaći dobre partnere i realizirati dobre projekte čijom realizacijom, ali i ulaganjima bi svi bili zadovoljni», kazao je Ahmet Gurdugan, v.d.  predsjednika Asocijacije izvoznika iz istočne crnomorske oblasti.

Između ostalog, razgovarano je i o mogućnostima investiranja  na našim prostorima u drugim oblastima, a dogovorene su i posjete sajmovima, kao i promocije određenih bosanskohercegovačkih proizvoda u Turskoj.

“Mi hoćemo i da prezentiramo turske proizvode ovdje, jer Bosnu smatramo drugom kućom, ali i da realiziramo moderne projekte, kao što su oni u Turskoj i svakako da budemo u kontaktu sa vašim privrednicima”, dodao je Gurdugan.

Prilika je ovo svakako i za jačanje poslovne saradnje, a osim toga otvorena je i mogućnost porasta procenta izvoza bh. proizvoda u Tursku, ali i investiranja u našu zemlju.

«Mi ćemo danas prezentirati jednu stvar koja je sigurna, da su BiH i Tuzlanski kanton najpovoljnije mjesto za investiranje. Zašto? Imamo najniži PDV, najniži porez na dobit i tu su naše prednosti», istakao je Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK-a.

U cilju poboljšanja ekonomskih odnosa između ove dvije zemlje i u svrhu poboljšanja bosanskohercegovačke ekonomije, saradnja između Turske i Bosne i Hercegovine će u narednom periodu biti intenzivirana.

federalna.ba

privreda Turska Tuzlanski kanton