Turčalo za FR: Snažna poruka visokih zvaničnika SAD-a i Sjevernoatlantskog saveza

Razgovarala: Aida Hasanbegović

 

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za europska i euroazijska pitanja Džejms O'Brajen (James O'Brian), koji boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, sastao se sa bh. zvaničnicima i sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt). Uz O'Brajena,  u Sarajevu se već nalaze i članovi Sjevernoatlantskog vijeća, glavnog tijela za donošenje političkih odluka unutar NATO-a. Da li je u pitanju nova diplomatska ofanziva prema BiH u trenutku važnih političkih procesa, ali i neizvjesnosti da u martu dobije zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Evropsku uniju, komentira dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo.

 

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen u Bosnu i Hercegovinu dolazi u trenutku važnih političkih procesa, ali i svojevrsne neizvjesnosti u procesu borbe BiH da u martu dobije zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Nedavno je izjavio da Bosna i Hercegovina naročito pati od odliva stručnjaka i mladih te da skoro pola stanovništva ne živi u zemlji i da time treba da se bave političari, koji, umjesto rješavanja ovog problema, nude cirkus.

 

Da li će se diplomatska aktivnost Džejmsa O'Brajena razlikovati i u čemu od kursa visokih američkih zvaničnika Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar), Metjua Palmera (Matthew Palmer), Šolea (Collet)? 

„Ono što imamo u slučaju Džejmsa O'Brajana je da izuzetno dobro poznaje region, učestvovao je u pisanju pravnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma, učestvovao je u pregovorima u Rambujeu (Rambouillet), zna ko su ključni kočničari i nosioci secesionističke politike. Ali izazov je da je na mjesto pomoćnika za Europu i Euroaziju došao u posljednjoj godini mandata  aktuelne američke administracije te je pitanje da li se u jednoj godini mogu napraviti značajni pomaci. Na temelju njegovih intervencija i djelovanja u slučaju Srbije i odnosa s Kosovom, mogao bi biti mnogo odlučniji i da će to polje djelovanja, onih koji do sada nisu pokazali naročit progres u svom radu, poput izaslanika Eskobara, vjerovatno biti preuzeto od O'Brajana.“

 

Pomoćnik američkog državnog sekretara potvrdio je snažnu podršku Sjedinjenih Država visokom predstavniku Kristijanu Šmitu i njegovoj upotrebi bonskih ovlasti za provedbu i odbranu Daytonskog mirovnog sporazuma. Riječ je o diplomati, kako ste i sami upravo kazali, koji poznaje prilike u BiH i da ne treba zaboraviti da je O'Brajen bio u Daytonu i da je radio zajedno sa bh. stranom na sastavljanju Ustava Bosne i Hercegovine.

„Činjenica da je Ured visokog predstavnika dio Daytona može govoriti o posebnom odnosu, ne treba zanemariti činjenicu da kod diplomata postoji poseban osjećaj prema onome što su proizveli, a u ovom slučaju radi se o nekome iz čijeg pera je došao Daytonski mirovni sporazum. U ovom trenutku ta vrsta podrške visokom predstavniku je potrebna kao ohrabrenje za nametanje paketa izbornom integritetu. EU ne favorizira to, njena politika, kada je u pitanju izborno zakonodavstvo BiH, pod snažnim utjecajem je Hrvatske koja želi širi paket koji, zapravo, nažalost,  etnokratizira Bosnu i Hercegovinu dodatno. Ova podrška Kristijanu Šmitu koji se, kolokvijalno rečeno, nalazi između dvije vatre, može pomoći da 'prelomi', hrabrije postupi i nametne rješenja koja se tiču izbornog integriteta.“

 

U posljednjih mjesec dana komentirao je političke procese u BiH, prije svega, secesionizam Milorada Dodika, a kritike su upućene i čelniku HDZ-a Draganu Čoviću zbog blokiranja gradnje Južne gasne interkonekcije. Kako to promatrati?

„Treba imati u vidu da SAD pitanje energetske sigurnosti, i generalno ruskog utjecaja, smatraju nečim što je u vrhu njihove agende. Južna interkonekcija nije samo pitanje energetske sigurnosti BiH, nego je i pitanje ograničenja utjecaja Ruske Federacije na ovom prostoru, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović stoji na tom putu, što je i sam otvoreno saopćio. Vrlo je zanimljiva ta vrsta oklijevanja američke administracije da ubrza put na kojem bi Čović završio na crnoj listi, jer radi protiv interesa države BiH i u situaciji kada je svijet podijeljen na one koji afirmiraju rusku politiku i one koji su protiv nje.“

 

Pored O'Brajena, u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini su najviši vojni zvaničnik NATO-a Rob Bauer i članovi Sjevernoatlantskog vijeća koje je glavno tijelo za donošenje političkih odluka unutar NATO-a. Da li se ova pojačana ofanziva može čitati kao stavljanje tačke na nešto što predugo traje?

Ne bih govorio o nekoj diplomatskoj ofenzivi ove posjete, koliko god se čine, ipak, nisu povezane. Posjeta Sjevernoatlantskog vijeća je izuzetno važna, mada u javnosti nije dovoljno percipirana. Radi se o ključnom tijelu Saveza. NATO je, prije svega, političko-vojni savez, bez obzira što ga identificiramo kroz vojnu komponentu. Ne treba zaboraviti da Sjevernoatlantsko vijeće i tokom posjete BiH može donijeti pravno obavezujuće odluke za cijeli Savez, a u razgovorima njegovih članova sa bh. zvaničnicima, akademskom zajednicom i studentima, jasno je  naglašeno da je sigurnost BiH jednaka je stabilnosti Sjevernoatlantskog saveza, što je jako bitna poruka.“

Intervju na Federalnom radiju
Intervju na Federalnom radiju Aner Žuljević Parlament FBiH Marin Vukoja Milorad Dodik razdruživanje
0 07.06.2024 14:36
Intervju na Federalnom radiju
0 02.05.2024 11:32