Tunis: Predsjednik Saied uveo jednomjesečni noćni policijski sat
(Izvor: EPA / MOHAMED MESSARA)

Tunis: Predsjednik Saied uveo jednomjesečni noćni policijski sat

Predsjednik Tunisa Kais Saied odlučio je uvesti jednomjesečni noćni policijski sat u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ureda predsjednika navedeno je da je Said izdao dekret kojim se "zabranjuje kretanje ljudi i vozila od 19 do šest sati, počevši od večeras do 27. augusta".

Zabranom nisu obuhvaćeni hitni zdravstveni slučajevi i noćni radnici.

Zabrana se odnosi i na međugradska putovanja, osim ako se radi o hitnim zdravstvenim situacijama ili osnovnim potrebama.

Zabranjuje se i okupljanje više od tri osobe na cestama i trgovima.

Said je izdao i uredbu o dvodnevnom prestanku rada u državnim institucijama, osim vojske i policije, navodeći da bi obustava rada mogla biti produžena.

Jučer su održani protesti protiv vlasti u Tunisu, kao i opozicije, a u neredima su izvedeni napadi na sjedišta stranaka, među kojima je i Pokret Nahda.

Predsjednik Saied je sinoć, tvrdeći da je zemlji neophodno vanredno stanje zbog loše situacije u vezi s korupcijom, suspendovao rad parlamenta i razriješio s dužnosti premijera.

Nakon toga, predsjedniku parlamenta Tunisa i predsjedniku Pokreta Nahda, najveće političke partije u toj zemlji Rachedu Ghannouchiju te zastupnicima nije dozvoljen ulazak u parlament.

Ghannouchi je predsjednika Saieda optužio za državni udar, navodeći kako je riječ o koraku koji nema pravno uporište, te pozvao narod na mirnu borbu.

federalna.ba/AA

Tunis policijski sat policijski čas