Tuka sutra otvara sezonu utrkom na 400 metara u Padovi
(Izvor: Arhiva)

Tuka sutra otvara sezonu utrkom na 400 metara u Padovi

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nastupom u Padovi u subotu počinje novu sezonu. 

Ističe da nestrpljivo očekuje početak takmičenja u dvorani i da je sretan što je planirano da sve utrke u ovom periodu budu održane, kao i Evropsko dvoransko prvenstvo u Poljskoj.

U prvoj utrci sezone takmičit će se na 400 metara u Padovi gdje skoro svake godine otvara zimsku sezonu, a potom 3. februara u Ostravi trči prvu trku na 800 metara.

- Ove trke će zaista biti iz punog treninga, jer sam trenirao naporno svo ovo vrijeme i tek sada počinje lagano opuštanje i pripreme za velike i brze trke. Iskreno, ne očekujem ništa posebno od prvih utrka dok se sve kockice ne poslože, ali već od sredine februara očekujem jako dobre rezultate u dvorani poslije kojih ćemo trener i ja odlučiti da li ću ići na EP - izjavio je Tuka.

Dodao je da mu je trener već rekao da će na osnovu rezultata odlučiti da li treba da ide na EP, s obzirom na to da, kako kaže, nije ljubitelj utrka u dvorani i da se mora čuvati za ljetni dio sezone, prvenstveno Olimpijske igre.

- Volim se takmičiti i davati svoj maksimum, ali ljetni dio sezone mi je najvažniji jer slijede Olimpijske igre tako da moram biti oprezan i čuvati se - dodao je. 

Ističe da se osjeća dobro, da je odlično trenirao tokom bazičnih priprema te da nikad nije bio u boljoj formi u ovom periodu.

- Pun sam motiva, dodatne energije, želje za još većim dokazivanjem. Znam da me očekuje veliki posao ove godine gdje moram opravdati mnoge stvari i ponovo se popeti na tu ljestvicu koju sam sam postavio. Znam da to mogu, da mogu biti još bolji. Jedva čekam da krenu takmičenja, da sve prođe kako treba i da nemamo nikakvih posljedica i ne sumnjam u dobre rezultate ove godine - kazao je svjetski viceprvak na 800 metara.

federalna.ba/Fena

Amel Tuka Padova