Tsai: Kineska invazija na Tajvan malo je vjerovatna, Peking se bavi vlastitim problemima

Tsai: Kineska invazija na Tajvan malo je vjerovatna, Peking se bavi vlastitim problemima

Kina za sada vjerovatno neće razmatrati veliku invaziju na Tajvan zbog unutrašnjih ptoblema, izjavila je u srijedu predsjednica otoka Tsai Ing-wen, iako Peking pokušava utjecati na predstojeće izbore.

- Mislim da je kinesko čelništvo u ovom trenutku preplavljeno vlastitim unutrašnjim izazovima - kazala je Tsai na samitu DealBook 2023. u New Yorku.

- Mislim da možda ovo nije vrijeme za njih da razmišljaju o velikoj invaziji na Tajvan - dodala je ona u snimljenom intervjuu.

Tsai je odgovarala na pitanja o rizicima od invazije, nakon pomno praćenog sastanka između predsjednika Sjedinjenih Država i Kine, Joea Bidena i Xi Jinpinga, u Kaliforniji ovog mjeseca.

Razgovori dvojice čelnika, na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), imali su za cilj sprečavanje da rastuće napetosti prerastu u sukob.

Xi i Biden ostaju, međutim, daleko jedan od drugog prema pitanju Tajvana, a kineski čelnik je poručio svom američkom kolegi da je ponovno ujedinjenje "nezaustavljivo".

Kina smatra demokratski otok Tajvan svojom teritorijom, koju će jednog dana zauzeti silom ako bude potrebno.

Za sada se, međutim, Peking bori s vlastitim ekonomskim, finansijskim i političkim izazovima, kazala je Tsai.

Međunarodna zajednica također je jasno stavila do znanja da rat nije opcija, dodala je.

Kina je, međutim, i dalje "zainteresirana za miješanje" u predstojeće predsjedničke izbore u Tajvanu, kazala je Tsai, dodajući da Peking pokušava promijeniti ishod u svoju korist.

- Svi veliki izbori na Tajvanu od 1996. svjedočili su sličnim operacijama uticaja iz Kine - rekla je ona, napominjući da one uključuju korištenje vojnih prijetnji i ekonomske prisile.

Umjesto da se nada da će Peking odustati od svoje taktike, Tajvan bi se trebao "usmjeriti na jačanje otpornosti vlastite demokratije”, dodala je.

Samoupravni Tajvan održava predsjedničke izbore u januaru, a Tsai nije u mogućnosti da se kandiduje na predstojećem glasanju, jer će imati maksimalna dva mandata, prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

Kina Tajvan