Trumpove pristalice nakon presude prijete nasiljem i građanskim ratom
(Izvor: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Trumpove pristalice nakon presude prijete nasiljem i građanskim ratom

Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, razbješnjene presudom za 34 krivična djela od njujorške porote, preplavile su  Trumpove web stranice pozivima na nerede, revoluciju i nasilnu odmazdu.

Nakon što je Trump postao prvi američki predsjednik koji je osuđen za krivično djelo, njegove pristalice odgovorile su desecima nasilnih objava na društvenim mrežama, sudeći po Reutersovom uvidu u komentare na tri internetske stranice povezane s Trumpom - na vlastitoj platformi Truth Social bivšeg predsjednika, Patriots Win i the Gateway Pundit.

Neki su pozivali na napade na porotnike, pogubljenje sudije Juana Merchana  ili direktan građanski rat i oružanu pobunu.

- Neko u New Yorku ko nema šta da izgubi, mora da se pobrine za Merchana - jedan je od  komentara na Patriots.Win.

- Nadajmo se da će se sresti s ilegalcima s mačetom - piše u postu koji se odnosi na ilegalne imigrante.

Na Gateway Punditu, na jednom postu je predloženo otvaranje vatre po liberalima nakon presude.

- Vrijeme je da počnemo da pokrivamo neke ljevičare. To se ne može popraviti glasanjem – piše u objavi.

Prijetnje nasiljem i zastrašujuća retorika porasle su nakon što je Trump izgubio na izborima 2020. i lažno tvrdio da su mu glasovi pokradeni.

Dok vodi kampanju za drugi mandat u Bijeloj kući, Trump je neutemeljeno proglasio sudije i tužioce u svojim suđenjima korumpiranim polugama Bidenove administracije, s namjerom da sabotiraju njegovu kandidaturu za Bijelu kuću. Njegovi lojalisti odgovorili su kampanjom prijetnji i zastrašivanja usmjerenom na sudije i sudske službenike.

Dvanaestočlana porota proglasila je Trumpa krivim u četvrtak za falsifikovanje dokumenata kako bi prikrio isplate radi ušutkavanja porno zvijezde o seksualnom kontaktu uoči izbora 2016. godine.

Izricanje presude zakazano je za 11. juli, nekoliko dana prije nego što bi Republikanska stranka trebala formalno nominirati Trumpa za predsjednika uoči izbora 5. novembra. Trump je negirao da je počinio krivično djelo i očekuje se da će uložiti žalbu.

Trump je nakon presude nastavio sa svojim napadima na internetu, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Donald Trump pristalice