Trumpova sutkinja imenovala nadzornika istrage o povjerljivim dokumentima
(Izvor: Arhiva)

Trumpova sutkinja imenovala nadzornika istrage o povjerljivim dokumentima

Savezna sutkinja imenovao je Raymonda Deariea, višeg američkog okružnog suca s iskustvom u rješavanju pitanja nacionalne sigurnosti SAD-a, kao nezavisnog arbitra za provjeru podataka koje je FBI zaplijenio na imanju Donalda Trumpa na Floridi u kaznenoj istrazi koja je u toku. Okružna sutkinja SAD-a sa sjedištem u Floridi Aileen Cannon imenovala je u četvrtak Deariea da služi u pravnoj borbi između Trumpa i Ministarstva pravosuđa oko vladinih dokumenata koje je bivši predsjednik držao u svom odmaralištu na Floridi.

Dearie je bio jedan od dva kandidata za mjesto koje je predložio bivši predsjednik, a američko ministarstvo pravosuđa je reklo da se neće protiviti njegovom imenovanju.

Cannon je u svom nalogu također odbacila zahtjev ministarstva pravosuđa da se tužiteljima dopusti nastavak pregleda zaplijenjene dokumentacije dok je spor u toku, te njihovu tvrdnju da je istraga hitna zbog visoko povjerljivog i osjetljivog materijala u evidenciji.

"Sud ne smatra prikladnim prihvatiti vladine zaključke o ovim važnim i spornim pitanjima bez daljnjeg pregleda od strane neutralne treće strane na ubrzan i uredan način", rekao je Cannon u presudi.

Dearie, koji ima 78 godina i nalazi se u Brooklynu, ima zadatak odlučiti jesu li neki od dokumenata koje je FBI zaplijenio tokom pretrage u augustu privilegirani – bilo zbog povjerljivosti odnosa između odvjetnika i klijenta ili zbog pravnog načela koje se zove izvršna privilegija – i trebaju li ti dokumenti biti izuzeti iz istrage saveznih istražitelja.

Dearie ima rok do 30. novembra – nakon međuizbora – da završi pregled. Trump će morati platiti troškove povezane s posebnim sucem. Ranije ovog mjeseca, Cannon je odobrila zahtjev Trumpovih odvjetnika da imenuje posebnog majstora koji će provjeriti zaplijenjenu dokumentaciju. Trump je pod istragom ministarstva pravosuđa zbog zadržavanja vladinih dokumenata – od kojih su neki bili označeni kao visoko povjerljivi, uključujući i one "strogo povjerljive" - na njegovom imanju Mar-a-Lago u Palm Beachu nakon što je napustio ured u januaru 2021. Tokom pretrage  posjeda, agenti FBI-a su zaplijenili više od 11.000 zapisa i 48 praznih foldera s oznakom povjerljivo.

Ministarstvo pravosuđa također ispituje moguće ometanje istrage nakon što je pronašlo dokaze da su podaci možda uklonjeni ili skriveni od FBI-a kada je poslao agente na imanje u junu  da pokušaju vratiti sve povjerljive dokumente.

Dearie je služio kao američki državni odvjetnik u Brooklynu prije nego što ga je republikanski predsjednik Ronald Reagan 1986. imenovao tamošnjim federalnim sucem, a bio je i glavni sudac tog suda od 2007. do 2011. Preuzeo je ono što se zove viši status - neku vrstu polupenzije s smanjenim brojem predmeta – 2011. godine, posao kojim se i dalje bavi.

Ministarstvo pravosuđa reklo je u sudskom podnesku u ponedjeljak da ga Deariejevo iskustvo kao suca kvalificira za posebnu ulogu glavnog, ali se usprotivilo drugom kandidatu kojeg je predložio Trumpov tim, privatnom odvjetniku Paulu Hucku. Trumpovi odvjetnici usprotivili su se dvojici penzionisanih saveznih sudaca koje je predložio odjel.

U sudnici, Dearie je bio jedan od više sudaca koji su vodili slučajeve protiv nekoliko muškaraca optuženih 2009. za planiranje bombaškog napada na podzemnu željeznicu u New Yorku prema uputama vođa Al-Qaide.

Dearie je 2011. imenovan u Sud za nadzor stranih obavještajnih službi, koji razmatra zahtjeve za naloge američke vlade o pitanjima nacionalne sigurnosti, gdje je služio do 2019.

Godine 2017. bio je jedan od četvorice saveznih sudaca koji su odobrili naloge korištene za nadzor bivšeg suradnika Trumpove kampanje Cartera Pagea zbog zabrinutosti oko kontakata Trumpove kampanje s Rusima.

Ministarstvo pravosuđa usprotivilo se Trumpovom zahtjevu za posebnim majstorom koji bi pregledao zaplijenjene dokumente kako bi vidio trebaju li neki biti uskraćeni istražiteljima kao povlašteni.

Presuđujući u korist Trumpovog zahtjeva za posebnim majstorom, Cannon je odbacila argumente odjela da zapisi pripadaju vladi i da budući da Trump više nije predsjednik, ne može zahtijevati izvršnu povlasticu. Cannonovu je za sutkinju imenovao Trump 2020. godine.

Istraga dokumenata jedna je od nekoliko saveznih i državnih istraga s kojima se Trump suočava tokom svog vremena na uredu i u privatnom poslu dok razmišlja o ponovnoj utrci za predsjednika 2024. godine.

federalna.ba/The Guardian

istraga Donald Trump povjerljivi dokumenti